Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:37 26 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CN APM Constanța a finalizat rețeaua de distribuție de gaze naturale în zona de sud a portului

ro

30 Dec, 2020 09:58 806 Marime text
  • A fost finalizată rețeaua de distribuție de gaze naturale în zona de sud a Portului Constanța
Administrația Porturilor Maritime SA Constanța a finalizat rețeaua de distribuție de gaze naturale în zona de sud a Portului Constanța.

Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța a recepționat lucrările pentru investiția “Racord de medie presiune pentru distribuția de gaze naturale în Portul Constanța Sud”, finanțată din surse proprii, cu o valoare de peste 5 milioane lei.

Lucrările, realizate de SC Petroconst, au durat 2 ani, iar un sistem similar nu a mai fost dezvoltat în portul Constanța din anii 2002 – 2003.

Scopul investiției a fost de a oferi posibilitatea consumatorilor din zona de sud a Portului Constanța de a se alimenta cu gaze naturale, până în prezent 30 de operatori privați solicitând racordarea la noua rețea.

La aceștia se adaugă și punctele de consum ale CN APM SA, accesul la o astfel de rețea determinând costuri mai mici și poluare redusă.

Rețeaua are circa 9 km, punctul de predare al Distrigaz Sud Rețele pentru Portul Constanța Sud fiind localizat în dreptul porții 10 Bis.

Debitul aprobat, pentru care s-a și făcut dimensionarea primară a rețelei de distribuție, este de 3500 mc/h la o presiune de 2 bari. În cadrul dimensionării finale, s-a luat în calcul un debit suplimentar față de cel inițial de cca. 2500 mc/h, care ar trebui să acopere posibila dezvoltare a Portului Constanța.

Pentru asigurarea necesarului de gaze naturale în zonă s-a studiat posibilitatea realizării unui sistem de alimentare care să satisfacă necesitățile actuale și în același timp să fie fezabil din punct de vedere tehnic și economic.

Sursă foto: Facebook (Constanța Port)
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii