Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:33 15 08 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine alertează nejustificat polițiștii, riscă să fie amendat! IPJ Constanța. Un bărbat a sunat la 112 și a reclamat că i s-a furat borseta. A fost amendat

ro

16 Mar, 2021 15:08 1248 Marime text
  • Ulterior, bărbatul în cauză a comunicat polițiștilor că a găsit borseta în autoturismul fiicei sale, neobservând că aceasta ar fi căzut între scaunul vehiculului și portieră. S-a constatat faptul că din interiorul borsetei nu lipsea niciun bun.
  • Bărbatul în cauză a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 100 de lei, potrivit Legii 61/1991 pentru alertarea nejustificată a organelor de poliție, informează IPJ Constanța.
Conform Legii 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, alarmarea publicului, a organelor specializate pentru a interveni în caz de pericol ori a organelor de menținere a ordinii publice, prin darea semnalelor de pericol sau, după caz, prin solicitarea intervenției la fața locului, fără motiv întemeiat, constituie contravenție și se sancționază cu amendă cuprinsă între 100 și 500 de lei.

În acest context, un exemplu este și sesizarea unui bărbat, de 48 de ani, făcută în cursul zilei de ieri, 15 martie, cu privire la sustragerea, în împrejurări necunoscute, a unei borsete. Polițiștii au demarat de îndată procedurile de cercetare în vederea stabilirii cu exactitate a împrejurărilor în care a fost comisă fapta reclamată, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.

Ulterior, bărbatul în cauză a comunicat polițiștilor că a găsit borseta în autoturismul fiicei sale, neobservând că aceasta ar fi căzut între scaunul vehiculului și portieră. S-a constatat faptul că din interiorul borsetei nu lipsea niciun bun.

Bărbatul în cauză a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 100 de lei, potrivit Legii 61/1991 pentru alertarea nejustificată a organelor de poliție.

 CÂND APELĂM LA 112?

O.U.G. 34/2008 este actul normativ care reglementează organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență. Acesta stabilește că numărul de urgență se apelează atunci când este necesară intervenția agențiilor specializate, pentru asigurarea asistenței imediate în situații în care este periclitată viața, integritatea ori sănătatea cetățeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul.

Apelarea prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 trebuie efectuată numai în cazuri de urgenţă, care necesită intervenţia promptă a structurilor specializate pentru soluţionarea acelui eveniment.

Nu abuzaţi de acest număr de telefon fără a avea într-adevăr un motiv real sau o urgenţă.

Pe această cale, amintim constănțenilor faptul că apelarea abuzivă a Sistemului național unic pentru apeluri de urgență 112 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.000 de lei.
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii