Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:28 23 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CFR Infrastructura Constanța Proiectul liniei ferate ce urma să lege Muntenia de Dobrogea și al podului feroviar de la Giurgeni. Imagini unice (FOTO)

ro

21 Sep, 2023 15:25 1072 Marime text


O postare interesantă a apărut pe pagina de socializare CFR Infrastructura Constanța, azi, 21 septembrie. 

Este vorba despre proiectul liniei ferate ce urma să lege Muntenia de Dobrogea și al podului feroviar de la Giurgeni 

După construirea liniei Fetești – Cernavodă și a podului CarolI, a fost gândită o a doua traversare feroviară a Dunării, dar, care, din păcate, a ajuns doar până pe malul stâng al fluviului. În planul inițial din 1923, noua linie ar fi trebuit să treacă Dunărea în dreptul localității Hârșova, ulterior s-a decis ca traversarea să se facă în zona Giurgeni.

Este vorba de „programul de dezvoltare“ al căilor ferate, cunoscut și ca „Programul ing. Nicolae Petculescu“ în care apare planul construcției liniei ce urma să conecteze Muntenia de Dobrogea, ruta aleasă fiind Făurei – Țăndărei – Giurgeni – Hârșova - Carol I (Nicolae Bălcescu în prezent) – Canara – Medeea - Constanța, se arată în conținutul postării. Din acest plan s-a pus în operă și dat în circulație, numai sectorul Țăndărei

Astfel, linia urma să treacă Dunărea prin zona Giurgeni, pe un pod lung de 800 m lungime. Din acest plan s-a pus în operă și dat în circulație, numai sectorul Țăndărei - Lunca Dunării (16 km), la 10.12.1942, cu caracter strategic important, pentru vremea respectivă. Linia a fost distrusă parțial în anul 1944 în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, după cum se arată în ,,Monografia Căii ferate Urziceni-Slobozia Veche-Țăndărei-Giurgeni“ de Radu Bellu.

Lucrările la linia Lunca Dunării - Giurgeni (simplă neelectrificată), lungă de 5,2 km s-au reluat în august 1966 și a fost dată în folosință un an mai târziu, pentru organizarea de șantier a podului peste Dunăre de la Giurgeni.Regimul comunist a decis înlăturarea din proiect a segmentului feroviar al podului de la Giurgeni

Regimul comunist a decis înlăturarea din proiect a segmentului feroviar al podului de la Giurgeni, care a fost inaugurat la 24.12.1970 doar pentru traficul auto, iar linia ferată Țăndărei - Giurgeni a rămas deschisă pentru marfă/călători. De asemenea, nici restul liniei Giurgeni – Constanța nu s-a mai realizat.

Segmentul dintre Gura Ialomiței - Lunca Dunării - Giurgeni a fost închis după inundațiile majore din anul 1975, când Dunărea a atins cote record.

Linia Țăndărei – Giurgeni a fost dezafectată definitiv în perioada 2000-2001.

 

Mai multe imagini puteți vedea în secțiunea „Galerie foto“ a materialului.foto: Facebook/ CFR Infrastructura Constanța 


Citește și:

Liniile înguste de cale ferată din Dobrogea ascund o poveste de o sută de ani!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii