Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:50 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ceremonia de luare în primire a Grupării Navale Permanente NATO de Luptă Contra Minelor SNMCMG-2, la Constanța (video)

ro

16 Jan, 2020 15:55 1873 Marime text
România a preluat joi, în cadrul unei ceremonii militare organizată în Terminalul pasageri al Portului Constanţa, comanda grupării navale permanente a NATO de luptă contra minelor SNMCMG - 2 (Standing NATO Mine Counter Measures Group 2), ce va fi exercitată timp de şase luni, în misiuni ce se vor desfăşura în Marea Neagră şi Marea Mediterană.

"Misiunea principală a grupării NATO de luptă împotriva minelor, care iată, din acest moment, pentru o perioadă de şase luni, este asumată de Forţele Navale Române, sub comanda Comandamentului NATO, este de a asigura libertatea de navigaţie în principalele porturi, pe principalele căi de comunicaţii, în bazinul Mării Mediterane, cât şi în Marea Egee, Marmara şi, bineînţeles, în Marea Neagră. Este o premieră pentru Forţele Navale Române ca o navă a Forţelor Navale Române să preia comanda şi un stat major condus de un ofiţer de marină să execute această misiune deosebit de importantă într-o grupare permanentă a NATO, în bazinul Mării Mediterane", a declarat Şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiral Alexandru Mîrşu.

Amintim că, Comanda SNMCMG-2, asigurată de căpitan-comandorul Valentin-Cătălin Vlad, se va exercita, timp de șase luni, de la bordul navei-comandant, puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu" (PM-274), din dotarea Forțelor Navale Române. Din statul major al grupării fac parte și trei ofițeri din forțe navale partenere, conform politicii NATO de organizare a grupărilor navale permanente. 
 
Misiunile SNMCMG-2 din perioada ianuarie - iunie 2020, care vor fi desfășurate în Marea Neagră și Marea Mediterană, vor fi executate de nave militare din Bulgaria, Germania, Italia, Spania și Turcia, conform graficului de generare al forțelor realizat de Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM).
   
SNMCMG-2 va acționa în Marea Neagră și în Marea Mediterană pentru asigurarea capacității de reacție imediată la nivelul NATO, precum și pentru creșterea interoperabilității dintre forțele navale aliate și promovarea imaginii Alianței Nord Atlantice.
   
O primă activitate conexă este sosirea în Portul Constanța, în perioada 13-20 ianuarie, a vânătorului de mine turcesc „Akçay" (M 270) și a dragorului de mine bulgăresc „Priboy" (63), nave ce vor intra în compunerea grupării SNMCMG-2, urmând a desfășura, împreună cu puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu", activități de pregătire a misiunilor specifice, planificate în Marea Neagră și Marea Mediterană.

 

Sursa foto-video: facebook/Forțele Navale Române 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii