Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:39 15 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cel mai vechi manuscris din Europa care a supraviețuit a fost găsit în nordul Greciei în urmă cu 60 de ani

ro

15 Jan, 2022 09:29 1492 Marime text

 
  • În anul 1962,  papirusul Derveni, cel mai vechi manuscris din Europa care a supraviețuit, datând din 340 î.Hr., a fost  găsit în nordul Greciei.Este un tratat filosofic, care este un comentariu alegoric la un poem orfic, o teogonie privind nașterea zeilor, produs în cercul filosofului Anaxagora.

 
Iată ce evenimente s-au petrecut de-a lungul timpului la data de 15 ianuarie.
 
 
Este celebrată Ziua înghețatei cu căpșuni


 
1559: Elisabeta I a Angliei este încoronată regină a Angliei la Westminster Abbey din Londra
1834: S-a deschis, pe lângă Societatea Filarmonică din București, "Școala de muzică vocală, de declamație și de literatură" ce avea menirea de a pregăti actori calificați. Directorul școlii era Ion Heliade Rădulescu.

1850: Se naște poetul național al României, Mihai Eminescu.
1870: Ministrul de Externe adresează marilor puteri europene o notă prin care cere recunoașterea oficială a denumirii de România.1880: Legea pentru înființarea Casei de Economii.1885: Americanul Wilson Bentley face prima fotografie a unui fulg de nea. Fulgii de zăpadă erau prea complecși pentru a fi fotografiați înainte de a se topi, așa că a atașat o cameră cu burduf la un microscop și, după multe experimente, a fotografiat primul său fulg de zăpadă1943: Una dintre cele mai mari clădiri de birouri din lume, Pentagonul, construit de Leslie R. Groves, este inaugurat în Arlington, Virginia.1990: Prin Decizia civilă nr.4 a Tribunalului Municipiului București, Partidul Național Liberal reapare oficial în viața politică românească.
1999: A cincea mineriadă: Greva minerilor din Valea Jiului este declarată ilegală.1999: Conflictul din Kosovo: Un numar de 45 de civili sunt masacrați la Racak, în sudul provinciei.2001: Enciclopedia Wikipedia intră în online.
2005: A fost lansat primul volum al ediției facsimilate a manuscriselor eminesciene sub egida Academiei Române.2006: La Biblioteca Academiei au fost prezentate următoarele cinci volume ale ediției facsimilate a manuscriselor lui Mihai Eminescu.
2009: Zborul 1549 al US Airways a coborât în siguranță pe râul Hudson, după ce avionul se ciocnește de păsări la mai puțin de două minute după decolare. Acesta devine cunoscut sub numele de „Miracolul de pe Hudson”, deoarece toți cei 155 de oameni de la bord au fost salvați.2011: Începând cu acest an, de ziua poetului Mihai Eminescu, va fi sărbătorită "Ziua Culturii Naționale", în urma unei legi promulgate la 6 decembrie 2010.


2018: Prim-ministrul Mihai Tudose demisionează după doar șapte luni în funcție din cauza disputelor interne în PSD.


2019: Guvernul Marii Britanii al Theresei May suferă cea mai mare înfrângere guvernamentală din vremurile moderne, când 432 de parlamentari au votat împotriva acordului propus de retragere din Uniunea Europeană, oferind oponenților săi o majoritate de 230


 
Sărbători
 
Sf. Cuv. Pavel Tebeul și Ioan Colibașul (calendar creștin-ortodox, greco-catolic, romano-catolic)
România: Ziua Culturii Naționale (din 2011, 161 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii