Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:17 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A fost publicat noul Cod Fiscal Ce taxe şi impozite vom plăti anul viitor (document)

ro

14 Sep, 2015 00:00 3030 Marime text
În Monitorul Oficial nr. 688 din 10 septembrie 2015, a fost publicat Noul Cod Fiscal 2016, pe care îl vom cunoaşte de acum înainte drept Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.
 
Astfel, în 2016, se păstrează unele impozite majorate, se adaugă sarcini noi fiscale în zona persoanelor fizice şi se scurtează lista obligaţiilor de plată datorate de societăţi.
 
De asemenea, se menţine reducerea cotei de TVA la 20% începând de la 1 ianuarie 2016, iar o noua scădere de TVA se aplică pentru livrările de cărţi, manuale, ziare, reviste până la o cotă de 5%. Impozitul pe clădiri suferă majorări semnificative, cu putere de decizie ce revine consiliilor locale. În plus, impozitarea creşte pentru persoanele ce desfăşoară activităţi independente, sunt înregistrate ca PFA-uri sau obţin venituri de pe urma drepturilor de autor. Regăsim şi creşteri de taxe cum ar fi majorarea taxelor locale datorate de persoanele fizice pentru locuinţele deţinute, remarcându-se majorări substanţiale şi multiple pentru locuinţele folosite ca sedii pentru desfăşurarea de activităţi independente, respectiv observăm o extindere a tipurilor de venituri pentru care se datorează asigurări sociale, pensii sau contribuţii individuale la sănătate, ce nu se plătesc conform Codului Fiscal actual.

Despre impozitul pe profit

Impozitul pe profit se datorează în cotă de 16%, cotă generală. Dacă societatea desfăşoară activităţi din domeniul barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor sau cazinourilor, impozitul mai sus amintit nu poate să fie mai mic de 5% din totalul venituri realizate. Rezultatul fiscal se calculează ca diferenţă între veniturile şi cheltuielile înregistrate conform reglementărilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile şi deducerile fiscale şi la care se adaugă cheltuielile nedeductibile.
 
Dintre modificările punctuale la impozitul pe profit, amintim: se extinde categoria de venituri neimpozabile pentru sumele colectate de operatorii responsabili cu gestionarea deşeurilor, cheltuielile de protocol sunt deductibile în cota de 2% asupra profitului contabil la care se adaugă cheltuiala cu impozitul pe profit şi cheltuiala de protocol. Nu se fac ajustări fiscale, se porneşte de la profitul brut contabil.

Despre impozitul pe dividende

Dividendele plătite de o societate, persoană juridică română, către o altă persoană juridică română se impozitează cu procentul de 16%.
Nu se aplică impozitul pe dividende dacă persoana ce încasează dividendul deţine la societatea afiliată mai mult de 10% din capitalul social pe o perioadă mai mare de un an. Începând cu 1 ianuarie 2017, impozitul pe dividend este în procent de 5%.

Despre TVA

Cota generala aplicabilă începând cu 1 ianuarie 2016 pentru TVA este de 20%. Se aplică următoarele cote reduse: cota de 9% pentru medicamente, cazarea în sectorul hotelier, alimente, servicii de restaurant şi catering, 5% pentru cărţi, manuale şcolare, reviste şi pentru accesul la evenimente culturale sau sportive, accesul la muzee, case memoriale, târguri sau expoziţii, se păstrează cota de TVA de 5% şi pentru vânzarea de locuinţe sociale, în schimb, se schimbă condiţiile de aplicare în sens favorabil cumpărătorului. Se păstrează deductibilitatea limitată la 50% pentru mijloacele de transport persoane când nu sunt utilizate în mod exclusiv în activităţi economice. Se păstrează plafonul de 220.000 de lei reprezentând 65.000 de euro la data aderării, reprezentând plafonul de scutire de TVA.

Despre impozitul pe venituri persoane fizice

Cota generală de impozitare este de 16%, iar tendinţa este de extindere a categoriilor de venituri pentru care se datorează asigurări sociale (contribuţii la pensii sau contribuţii la sănătate). Impozitul pe venitul din salarii este de 16%. Se modifică deducerile personale. Deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.500 de lei inclusiv, astfel: pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere - 300 de lei, pentru contribuabilii care au o persoană în întreţinere - 400 de lei, pentru contribuabilii care au două persoane în întreţinere – 500 de lei, pentru contribuabilii care au trei persoane în întreţinere - 600 de lei, pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreţinere - 800 de lei. Pentru contribuabilii ce realizează venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1.501 lei şi 3.000 de lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive faţă de cele de mai sus şi se stabilesc prin ordin al ministrului Finanţelor publice.

Despre taxele şi impozitele locale

Pentru anul 2016, persoana ce deţine o locuinţă în proprietate la data de 31 decembrie 2015 datorează pentru aceeaşi clădire un impozit ce se calculează influenţat de următorii parametri: o creştere semnificativă a bazei de impozitare aferente unei suprafeţe de 1 metru pătrat de construcţie la suma de 1.000 de lei, procentele de impozitare pentru clădirile rezidenţiale sunt între 0,08% şi 0,2%, valoarea aplicabilă într-un an fiind stabilită de Consiliul Local. Intervine o impozitare diferenţiată, în funcţie de scopul folosinţei respectivei locuinţe. Dacă în aceasta se desfăşoară activităţi economice, respectiv îşi are sediul o societate sau îşi desfăşoară activitatea o persoană fizică ce practică o activitate independentă sau dacă este sediul declarat pentru un PFA, întreprindere individuală sau asociaţie familială, impozitele stabilite de Primărie sunt în procent între 0,2% si 1,3%. Aceste procente permit majorarea impozitului cu până la 13 ori faţă de nivelul actual. Şi societăţile ce deţin în proprietate o construcţie vor depune o declaraţie specială de impunere, pentru construcţiile existente în patrimoniu la data de 31 decembrie 2015.

Despre acciză

Se păstrează structura produselor accizabile existente şi în 2015 (accize armonizate şi accize nearmonizate). Nivelul accizei pentru principalele produse accizabile este: benzină fără plumb - 2035,40 de lei pentru 1.000 de litri, respectiv 2,03 bani/litru, alcool etilic - 3.306,98 de lei/ hl alcool. S-a eliminat acciza nearmonizată de lux pentru iahturi, autoturisme cu capacitate cilindrică mai mare de 3.000 cmc, confecţii din blănuri. Rămân ca produse supuse accizelor nearmonizate lichidul cu nicotina din ţigareta electronică şi tutunul conţinut în produse din tutun încălzit.
 
În secţiunea „Documente“, puteţi vizualiza, în sinteză, cele mai relevante noutăţi fiscale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii