Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:11 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce scrie în certificatul constatator al decesului unuia dintre pacienții decedați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța (document+video)

ro

02 Oct, 2021 17:39 8708 Marime text
  • Certificatul constatator al decesului uneia dintre victimele incendiului de ieri de la Spitalul de Boli Infecțioase arată că victima a decedat din cauza întreruperii ventilației mecanice.

Avocatul unuia dintre pacienții decedați în urma teribilului incendiu izbucnit ieri dimineață în Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța a declarat astăzi că victima a decedat din cauza întreruperii ventilației mecanice.

De altfel, în certificatul constatator al decesului întocmit de medicii legiști se arată că  femeia a decedat din cauza insuficienței cardio-respiratorii acute și întreruperea ventilației pulmonare după incendiu din Secția ATI Spital Covid 19. 

„Pentru mine în momentul de față este clar că cel puțin victima aceasta a murit direct din cauza incendiului de aici. Nu încape discuție că nu este o culpă pe undeva, sau cum a fost în cazul incendiului de la Piatra Neamț, unde au existat certificate medico-legale care nu făceau legătură de cauzalitate între incendiu și deces. Pe acest certificat de constatare a decesului se arată foarte clar că întreruperea ventilației mecanice practic a condus la decesul pacientului respectiv. Sigur și pe un fond de Covid 19, pentru că avusese Covid 19. Foarte important este că deși nu mai avea Covid 19 era într-un spital care era suport Covid 19 și într-un pat ATI din lipsă de spațiu. Cel puțin asta i s-a transmis familiei. În momentul de față, pe de o parte că avem certtitudinea faptului că vom avea niște responsabili pentru ce înseamnă moartea a cel puțin uneia dintre victime și pe de altă parte și decesul nu poate fi pus sub semnul întrebării așa cum a fost cazul la Piatra Neamț. În mod normal, deși nu este competența mea, dar știu din celelalte dosare în momentul în care începe orice fel de alarmă de incendiu se întrerupe automat alimentarea cu oxigen în secțiile de terapie intensivă, pentru a nu se produce o explozie acolo. În momentul în care se înterrupe alimentarea cu oxigen, trebuie să existe o serie de proceduri pentru a prelua persoanele care sunt intubate și au nevoie de oxigen și respirație mecanică, lucru care aici nu s-a întâmplat și de aceea pe acest certificat se arată că întreruperea ventilației mecanice a dus la decesul persoanei“ - a precizat avocatul Adrian Cuculis. 


Facem precizarea că cele șapte persoane decedate în tragedia de ieri nu sunt morții nimănui, ci sunt responsabilitatea statului și a autorităților implicate.

Este deja cea de-a treia tragedie de acest gen produsă la un spital Covid din țară, în doar câteva luni, iar fiecare dintre autoritățile cărora le revine responsabilitatea pentru situația creată trebuie să dea socoteală pentru cele ce se cuvin și pentru cele ce se vor stabili, potrivit legislației în vigoare, inclusiv familiilor celor șapte persoane care astăzi au murit în cumplitul incendiu.

Aceste persoane care au fost pierdute în lupta cu moartea nu sunt un simplu număr, nu reprezintă o simplă dată statistică. Sunt oameni care aveau familii, persoane de care se interesau cei dragi, cetățeni de care statul trebuia să aibă grijă.

Prin publicarea cauzei decesului acestor persoane vrem să atragem atenția asupra faptului că autoritățile trebuie să își asume, fiecare în parte, responsabilitatea pentru vina pe care o poartă față de familiile acestora, dar și față de toți cetățenii statului.





PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii