Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:46 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce măsuri vrea să ia Guvernul pentru reducerea cheltuielilor la stat. O parte dintre bugetari pleacă acasă! (DOCUMENT)

ro

02 Aug, 2023 14:32 1274 Marime text
Guvernul a publicat proiectul de Ordonanță de Urgență prin care 20% din numărul funcțiilor de secretari, subsecretari de stat și vicepreședinți sunt eliminate până cel târziu la 1 ianuarie 2024, potrivit www.Digi 24.ro.

Posturile de consilieri din cabinetele președinților, vicepreședinților din cadrul autorităților de reglementare, agențiilor, instituțiilor publice de la nivel central, președinților de consilii județene, vicepreședinților, primarilor, viceprimarilor, prefecților, subprefecților precum și a numărul de consilieri din cabinetele conducerii autorităților sau instituțiilor publice de interes local se reduc cu 50% până cel târziu la data de 1 octombrie 2023, vezi secțiunea „documente".

Totodată, doar angajații de la stat care realizează venituri brute lunar din salariu de până la 10.000 lei inclusiv vor primi vouchere de vacanță de 1.450 lei per persoană în perioada 1 ianuarie 2024 -31 decembrie 2026.

Autoritățile publice centrale/județene/locale au obligația de a pune în aplicare prevederile prezentei ordonanțe de urgență până cel târziu la data de 31 decembrie 2023 dacă nu sunt prevăzute alte termene speciale pentru diferitele categorii de măsuri specifice aprobate prin prezenta ordonanță de urgență.

 
Numărul de posturi vacante, neocupate, fără personal încadrat, din statele de funcții aprobate potrivit legii la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se anulează.

Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/document-masuri-pentru-reducerea-cheltuielilor-la-stat-fara-vouchere-de-vacanta-pentru-unii-angajati-cine-va-fi-dat-afara-2449649

Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.
Totodată, numărul de posturi vacante, neocupate, fără personal încadrat, din statele de funcții aprobate potrivit legii la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se anulează, vezi secțiunea „documente".

Cheltuielile privind dotarea cu autoturisme și consumul lunar de carburanți pentru regiile autonome, companiile naționale/societățile naționale/societățile comerciale cu capital deținut majoritar/integral de Statul Român sau de unitățile administrativ teritoriale se stabilesc după cum urmează:



 

Cheltuielile privind dotarea cu autoturisme și consumul lunar de carburanți pentru agențiile/autoritățile/instituțiile autonome care se află în coordonarea/subordonarea/autoritatea Parlamentului României se stabilesc după cum urmează:


Reamintim, premierul Marcel Ciolacu a precizat că sunt peste 50 de măsuri care au fost discutate și în cadrul Coaliției.
Numărul de posturi vacante, neocupate, fără personal încadrat, din statele de funcții aprobate potrivit legii la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se anulează.

Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/document-masuri-pentru-reducerea-cheltuielilor-la-stat-fara-vouchere-de-vacanta-pentru-unii-angajati-cine-va-fi-dat-afara-2449649

Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.Premierul Marcel Ciolacu și ministrul de Finanțe, Marcel Boloș au prezentat astăzi în cadrul unei conferințe de presă noile măsuri fiscalePremierul Marcel Ciolacu a precizat că sunt peste 50 de măsuri care au fost discutate și în cadrul Coaliției.

„Vorbim de prima reformă reală în ceea ce privește sistemul bugetar. E pentru prima oară când un Guvern al României își asumă o astfel de abordare. (...)  Nu vorbim de o criză economică, nu vorbim de recesiune în România. Vorbim pur şi simplu de lucruri pe care ni le-am asumat în faţa Comisiei şi cred că cel mai important este să continuăm acest dialog cu Comisia ca să nu se întâmple ce este cel mai rău pentru orice stat membru al Uniunii Europene, respectiv blocarea fondurilor europene. Eu cred că mai mult ca sigur că vom reuşi împreună să evităm acest lucru, să avem o negociere corectă cu Comisia, cu elemente atât în ceea ce înseamnă cheltuielile, dar şi veniturile, şi de aici să avem un plan foarte corect şi asumat pe perioada următoare. . (...) Mai mult ca sigur vom reuși să evităm acest lucru. Să avem o negociere corectă cu Comisia și să ave un plan foarte corect și asumat. Nu e confortabil nici pentru mine și nici pentru dl ministru. (...) Nu caut vinovați. Cred cu tărie că toate măsurile propuse de dl ministru sunt corecte. E timpul ca cei care muncesc să primească salarizarea corespunzătoare. Cei care merg la serviciu să se joace pe Solitaire să caute în altă parte acest mod de a munci. E incredibil unde a ajuns acest fenomen. (...) Prin tot acest pachet se va crea un echilibru macroeconomic. (...) Sunt măsuri care au efecte imediate, dar și indirecte. Sunt plafoane în ceea ce privește sporurile, nu putem avea sporuri mai mari decât salariul de bază, nu pozți avea pensii speciale mai mari decât veniturile și să te pensionezi la 40 de ani. (...) Îmi asum în totalitate aceste reforme chiar dacă ele deranjează anumite persoane“ - a precizat premierul Marcel Ciolacu


De asemenea, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a menționat că primul pas îl face statul pentru ce înseamnă partea de reduceri de cheltuieli publice.

„Este un plan de reducere a cheltuielilor cu două componente majore: prima legată de peformanță și a doua disciplina financiară. (...) Măsurile sunt pe patru paliere: autoritățile și sectorul public, companiile de stat și companii de subordonare locală - total personal angajat 250.000 de salariați care au costuri de 14 miliarde de lei - al treilea palier sunt instituțiile publice autonome, al patrulea palier e legat de consolidarea capacității instituționale a MF. (...) Reducerea numărului de secretari și subsecretari de stat cu 20% s-a decis la nivelul Coaliției. Reducerea numărului de posturi vacante: avem în evidență 204.000 funcții vacante. Nu va putea putea funcționa un serviciu dacă nu sunt minim 10 persoane în subordine. Nu va funcționa o direcție generală dacă nu sunt minim 40. Astfel funcția de șef de birou se desființează“ -  a menționat Marcel Boloș.

Sursa: DIGI24.ro


Citește și: 

Marcel Ciolacu a făcut „Marele Plan“. Anunță măsuri radicale

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii