Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:30 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CCR. A fost stabilit termenul în cazul sesizării pe modificarea legii privind salarizarea din fonduri publice

ro

07 Jan, 2020 16:24 1633 Marime text

Curtea Constituţională a României urmează să discute pe 5 februarie sesizarea Guvernului asupra proiectului de modificare a Legii-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, au precizat, marţi, pentru Agerpres, oficiali ai CCR.

Pe 31 decembrie 2019, Guvernul a formulat o sesizare de neconstituţionalitate asupra propunerii legislative pentru completarea articolului 38 alineatul (3) din Legea-cadru 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

În sesizarea formulată, Guvernul semnalează încălcarea prevederilor constituţionale privind principiul bicameralismului, în contextul în care propunerea legislativă respinsă de Senat a fost amendată de Camera Deputaţilor.

"Legea pentru modificarea şi completarea Legii-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost adoptată cu nesocotirea prevederilor art. 61 şi ale art. 75 din Constituţie, fiind încălcată competenţa primei Camere sesizate, Senatul, care nu a dezbătut textul şi soluţiile adoptate de Camera Deputaţilor. În forma adoptată, legea dedusă controlului de constituţionalitate nesocoteşte şi principiile constituţionale în virtutea cărora o lege nu poate fi adoptată de o singură Cameră, legea fiind, cu aportul specific al fiecărei Camere, opera întregului Parlament", se precizează în document.

De asemenea, în sesizare se arată că iniţiativa legislativă care implică cheltuieli bugetare nu indică sursa de finanţare, conform articolului 138, alineatul 5 din Constituţia României, fapt menţionat şi în punctul de vedere al Guvernului cu privire la acest proiect.

"Aplicarea reglementările incluse în iniţiativa legislativă generează un impactul bugetar estimat la circa 4,4 milioane lei anual, determinat de majorarea drepturilor salariale aferente personalului Bibliotecii Naţionale a României şi Bibliotecii Academiei Române, şi circa 328 milioane lei anual, determinat de acordarea majorării de 20% pentru personalul nedidactic din învăţământ", precizează sursa citată.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii