Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:02 17 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cazino Sud, deţinut de Mehmetoglu, firmă care apare în referatul de reţinere a lui Strutinsky, intră în reabilitare (documente)

ro

16 Feb, 2015 00:00 2653 Marime text
Societatea Mehmetoglu SRL, administrată de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, a obţinut, pe data de 13 februarie, de la Primăria Constanţa, certificatul de urbanism nr. 477, pentru societatea Clubo Galactic SRL. Obiectul actului emis de municipalitate constă în „Reabilitare şi renovare clădiri şi terase ansamblu Cazino Sud şi amenajări exterioare“. Investiţia este realizată de SC Clubo Galactic SRL, conform contractului de administrare şi exploatare nr. 44/05.05.2014. Certificatul de urbanism este valabil până pe data de 13 februarie 2017.

 Din datele Registrului Comerţului

 Conform datelor puse la dispoziţie de Registrul Comerţului, SC Mehmetoglu SRL, care deţine o jumătate din Cazinoul din Mamaia, are sediul social în municipiul Constanţa, pe bulevardul Ferdinand numărul 53. În unitate, ca asociat persoană juridică, apare SC Mega Development SRL, cu sediul social în Constanţa, pe strada Pescarilor numărul 96. Sorina-Gina Hortolomei-Moscu este administratorul SC Mehmetoglu SRL, mandatul său având durată nelimitată. Activitatea principală a unităţii este, conform codificării CAEN, „închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate“. Firma se mai ocupă, printre altele, de servicii anexe silviculturii, de prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor, de distilarea, rafinarea şi mixarea băuturilor alcoolice, de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, a drumurilor şi a autostrăzilor, a căilor ferate de suprafaţă şi subterane. În apanajul SC Mehmetoglu SRL intră, pe lângă cele mai sus precizate, lucrări de construcţie a proiectelor utilitare pentru fluide, comerţul cu autoturisme şi autovehicule uşoare (sub 3,5 tone), comerţ cu ridicata al fructelor şi legumelor, al produselor din carne, al lactatelor, ouălor, uleiurilor şi grăsimilor comestibile. Mehmetoglu SRL se mai ocupă de contabilitate şi audit financiar, consultanţă în domeniul fiscal, consultanţă în domeniul relaţiilor publice şi al comunicării. Firma are 13 sedii secundare în zona Albatros şi în zona Cazinoului Mamaia Sud. Conform situaţiei financiare pe anul 2013, SC Mehmetoglu SRL, cu zero angajaţi, a avut o cifră de afaceri de 363.327 de lei şi o pierdere brută de 209.581 de lei. În 2012, tot cu zero angajaţi, unitatea comercială a declarat o cifră de afaceri de 120.887 de lei, zero profit şi 1.561.945 de lei pierderea brută.

 Clubo Galactic SRL, deţinută de Georgiana Andreea Şerban

 Cât priveşte societatea Clubo Galactic SRL, aceasta a fost înregistrată în anul 2004 şi are sediul social în municipiul Constanţa, bulevardul  Aurel Vlaicu, Complex Sportiv Badea Cârţan. Firma are un capital social de subscris de 10.000 de lei, integral vărsat, compus din 1.000 de părţi sociale, valoarea uneia fiind de 10 lei. Asociat unic şi administrator al societăţii este Georgiana Andreea Şerban, fiica Sorinei-Gina Hortolomei-Moscu. Activitatea principală a societăţii este legată de „activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management“. În anul fiscal 2013, societatea Clubo Galactic SRL, cu 16 salariaţi, a declarat o cifră de afaceri de 2.202.296 de lei şi o pierdere brută de zero lei.

 Cum a fost cumpărat Cazino Sud

 Potrivit contractului de vânzare-cumpărare nr. 2078/08.12.2004, autentificat sub numărul 1358, SC Mehmetoglu SRL, reprezentată legal de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, care avea, la acea dată, atât calitatea de asociat persoană fizică al Mehmetoglu, cât şi cea de asociat unic al SC Mega Development SRL, a cumpărat de la SC Mamaia SA imobilul-clădire Cazino Sud, situat în staţiunea Mamaia şi compus din Restaurant Delta, Cofetăria Cazino şi Minihotel Cazino Sud, contra sumei de 15.953.712.000 de lei vechi, fără TVA. După cum se precizează în acelaşi contract de vânzare-cumpărare, valoarea TVA a fost de 3.031.205.280 de lei vechi. Preţul a cuprins valoarea imobilului-construcţie şi contravaloarea mijloacelor fixe din dotare. Şi în cazul de faţă, aşa cum s-a întâmplat şi trei ani mai târziu, când aceeaşi societate a achiziţionat terenul de 11.890 mp de la Primăria municipiului Constanţa, plata s-a făcut în rate. După avansul de 20% din valoarea contractului, însumând 3.190.742.400 de lei vechi, au mai urmat trei rate anuale în valoare de 4.254.323.200 de lei vechi fiecare. Printre obligaţiile ce i-au revenit societăţii Mehmetoglu în calitate de nou proprietar se număra şi „executarea de lucrări la structura de rezistenţă a imobilului- construcţie în valoare de 388.710 USD“, investiţiile fiind eşalonate pe o perioadă de trei ani. „În situaţia nerealizării investiţiilor la termenele stabilite, contractul de vânzare-cumpărare se desfiinţează de drept, fără a mai fi nevoie de intervenţia instanţei, de punerea în întârziere sau de îndeplinirea altei formalităţi. În această situaţie, cumpărătorul pierde cu titlu de daune atât preţul achitat până la acea dată, cât şi investiţiile efectuate“, se precizează în contract. De asemenea, în acelaşi act se menţionează şi faptul că, „întrucât activul Cazino Sud este o construcţie antebelică cu o structură arhitectonică care trebuie protejată, cumpărătorul se obligă să obţină pentru proiectele de modernizare toate avizele şi autorizaţiile în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare“. Tot în sarcina cumpărătorului cădea şi obligaţia de a îndeplini formalităţile necesare şi pe cheltuiala proprie să intabuleze şi să înregistreze în Cartea Funciară activul cumpărat. Aceasta pare să fi fost baza afacerii de peste trei ani, când SC Mehmetoglu SRL a devenit proprietară, pe lângă construcţie, şi peste terenul în suprafaţă de 11.890 mp.

 Din rechizitoriul Dosarului Retrocedărilor

 Potrivit rechizitoriului Dosarului Retrocedărilor, cei 11.890 mp de teren care au ajuns în 2007 în proprietatea SC Mehmetoglu SRL au făcut parte din „suprafaţa de 22.793 mp de plajă, bun din domeniul public al statului, de interes naţional, care, consecutiv, a fost vândută cumpărătorilor construcţiilor ce reprezintă obiectivul Cazino Mamaia“, printre ei numărându-se şi societatea administrată de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu. Tot în rechizitoriu se mai precizează că intabularea în favoarea Primăriei Constanţa, cu titlu de drept de proprietate, s-a făcut „pe baza unor documente cu conţinut neadevărat, emise de unii funcţionari ai Primăriei şi cu concursul a două angajate de la OCPI (n.r. Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară) Constanţa“. Cei „nominalizaţi“ în rechizitoriu, în acest caz, sunt Daniela Ramona Dospinescu, director la Direcţia Patrimoniu, Graţiela Rusu, şef Serviciu patrimoniu, Gabriela Radu, din cadrul aceluiaşi serviciu, Andrei Sozanski şi Claudia Cealera, consilieri juridici, toţi angajaţi la Primăria Constanţa, şi Luminiţa Călătoru, registrator, şi Silvia Stanciu, asistent registrator, acestea fiind, la acea vreme, angajate ale OCPI Constanţa. „Prin aceste materiale cu conţinut fals, dar cu profund caracter oficial“ comise de cei amintiţi, „statul a fost deposedat de suprafaţa de 21.793 mp de plajă din zona Cazinoului Mamaia“.

Mehmetoglu, în referatul DNA de reţinere a lui Sorin Stutinsky

 Potrivit anchetatorilor, prin conturile acestei firme ar fi curs suma de 125.315 lei, precum şi suma de 161.106,10 lei, bani care ar fi intrat în patrimoniul societăţii, întrucât Sorin Strutinsky i-ar fi determinat pe reprezentanţi societăţilor să efectueze, în mod repetat, operaţiuni comerciale cu caracter fictiv, prin care ar fi transferat sume de bani din patrimoniul societăţii beneficiare a banilor publici în cel al acestei societăţi, după cum reiese din comunicatul DNA. SC Mehmetoglu SRL a intrat în vizorul DNA în luna iunie 2014, atunci când s-a dispus extinderea cercetărilor şi pentru infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând autorităţii publice, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora, prevăzută de art. 10 lit. a din Legea nr. 78/2000, a primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre. Tot atunci, procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de mai multe persoane fizice şi juridice, printre care şi SC Mehmetoglu SRL, suspectată de săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor, şi chiar faţă de administratorului societăţii, Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, suspectată de săvârşirea aceleiaşi infracţiuni. Procurorii fac referire, în respectivul comunicat, la „o suprafaţă de 11.890 mp, teren situat în intravilanul municipiului Constanţa, staţiunea Mamaia, aparţinând domeniului privat al municipiului Constanţa“. Potrivit aceluiaşi comunicat, la data de 28 februarie 2007, „în calitate de primar al municipiului Constanţa, suspectul Mazăre Radu Ştefan a stabilit cu intenţie o valoare diminuată faţă de valoarea comercială reală“ pentru respectivul teren.

 Citiţi şi

 Din Dosarul Retrocedărilor: Primăria Constanța, „fals proprietar” al terenului vândut către societatea administrată de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu (rechizitoriu + documente)

 EXCLUSIVITATE. Cumpărătorul, firma Sorinei Hortolomei Moscu: Cum a vândut Primăria Constanţa teren în Mamaia cu 200 de euro metrul pătrat (documente)

 Nume cu rezonanţă în vizorul DNA. Totul despre societăţile către care Sorin Strutinsky ar fi direcționat banii de la denunţător

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii