Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:55 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Căpitanul de cursă lungă Costin Diaconu a decedat

ro

03 Jun, 2011 00:00 4657 Marime text
mort_-_vapor.jpgUnul dintre comandanţii de referinţă ai flotei comerciale române s-a stins din viaţă. Este vorba despre căpitanul de cursă lungă Costin Diaconu, născut pe data de 22 mai 1942, în Bacău.

În anul 1971, a absolvit Şcoala Superioară de Marină „Mircea cel Bătrân" Constanţa, iar în perioada 1971 - 1983 a navigat pe navele flotei comerciale române (Navrom Constanţa), ocupând funcţiile de Ofiţer maritim III, II , I şi comandant. În anul 1977, Costin Diaconu a obţinut brevetul de căpitan de cursă lungă, urmând ca între anii 1977 - 1983 să conducă pe mai multe nave comerciale ale Navrom. În anul 1983, Securitatea i-a suspendat avizul de navigaţie în ape internaţionale, deoarece fratele său se stabilise în Franţa, şi a fost silit să îndeplinească funcţia de comandant numai în apele naţionale şi să îndeplinească munci administrative în cadrul Navrom. În perioada 1990 - 1994, îşi reia activitatea de căpitan de cursă lungă pe nave sub pavilion român şi străin. În 1992, Costin Diaconu a supravegheat construcţia şi a recepţionat din partea armatorului Petromin cel mai mare vrachier românesc, nava „22 Decembrie 1989". Din 1994, a fost inspector maritim pentru zona România, al statelor cu pavilion de complezenţa cu cea mai mare pondere în shipping-ul mondial: Panama, Liberia, Marshal Islands, Antigua şi Barbuda. În 1990, a devenit membru fondator al Sindicatului Liber al Navigatorilor şi până la deces a fost preşedinte de onoare al acestuia. Demn de remarcat: Costin Diaconu a absolvit studiile superioare o dată cu Victor Aurel Blidea, fostul şef al Statului Major al Forţelor Navale, Victor Fiacescu, fost primar al municipiului Constanţa, Aurel Ionescu, Romanuel Posedaru, fost director al Petromin, şi Călin Dragomir Marinescu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Remus Diaconu 15 Mar, 2014 11:26 Era unchiul meu... les maths & tout le reste... Repose en paix tonton.
  • Capt. Ghe. CRACIUN 03 Jun, 2011 18:24 Eu scriu acest omagiu cu o inima grea si cu mintea tulbure; prietenul meu cel mai BUN, Costin Diaconu, a plecat in ultimul sau voyaj. Sfirsitul lui a fost foarte brusc…pur si simplu nu am putut sa cred aceasta stire. Dumnezeu la loat repede si fara durere, ca un raspuns la cererinta lui. Astazi este sansa noastra sa spunem cu voce tare: “multumesc” pentru modul in care ne-ai luminat, ne-ai indrumat si inveselit viata noastra. De la primul an din scoala de marina si pina la pensia noastra, sfatul tau a fost bun, direct si intelept. Iar cind am fost plecati pe mare ne-ai tinut in mintea si rugaciune ta. Da, eu am pierdut un prieten fabulos! Un camarad de mare! Sint foarte trist pentru ca ai parasit asa de tinar; dar englezul spune “Only the GOOD die Young!” Costin Diaconu va continua sa traiasca in mintea si inimele noatsre Atit eu cit si Virginica sintem foarte bucurosi si recunoscatori ca te-am avut ca PRIETEN Noi v-om pastra pe veci memeoria ta. Pentru moment noi te-am pierdut, dar la momentul potrivit si ales de Dumnezeu, ne vom re-intilni. Rest in peace, my dear, dear Friend!