Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:03 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Capatul crizei este inca la o departare de un an"

ro

06 May, 2009 17:10 1010 Marime text

Majoritatea celorlalţi economişti s-a dat ochii peste cap când Nouriel Roubini, într-un discurs ţinut la Fondul Monetar Internaţional în Septembrie 2006, a avertizat asupra faptului că băşica globală va exploda. L-au poreclit "Dr. Apocalipsa" - apoi vremurile groaznice au lovit. Un interviu în Newsweek din care vă redau fragmente:

WEYMOUTH: Încă sunteti Dr. Apocalipsa?

ROUBINI: Nu, nu sunt Dr. Apocalipsa. Sunt Dr. Realist. Nu cred că vom sfârşi într-o depresiune apropiată. Cu şase luni în urmă eram mai îngrijorat de perspectiva apropierii unei crize în formă de L. Astăzi, dupa actiunile politicilor foarte agresive adoptate de Statele Unite şi de alte ţări, riscul acelei crize apropiate în formă de L a fost redus de la 30% la 15-20%. Cu toate acestea, ne aflăm într-o criza în forma de U(...)

WEYMOUTH: Aceste bănci trebuie naţionalizate?

ROUBINI: Da. Dacă nu vă place acest cuvânt, puteţi să numiţi acest proces "preluare temporară".

WEYMOUTH: Ce părere aveţi despre deficitul pe care Statele Unite îl construiesc?

ROUBINI: Pe termen scurt îl susţin deoarece dacă nu am fi avut aceste deficite fiscale, recesiunea ar deveni depresiune. Pe de altă parte, admit că acest lucru nu este uşor. Vom adăuga miliarde de dolari la datoria publică, care se va deplasa de la 40 la 80% din PIB. Există câteva metode prin care poţi finanţa această datorie publică suplimentară.  Dacă excluzi opţiunea implicită şi o taxă de capital pe bogaţie, fie ai "taxa de inflaţie" fie trebuie să tai dureros de mult cheltuielile sau să creşti taxele, oricare dintre ele va fi aplicată, nu va fi acceptabilă politic. (...)

WEYMOUTH:  Ce vă diferenţiaza de alţi economişti?

ROUBINI: De obicei credem că mulţimile - în medie - pot fi mai înţelepte decât individul. În acest caz, majoritatea a înţeles greşit deoarece atunci când ne aflăm într-o stare nerealistă, exuberantă, oamenii eşuează în a mai gândi corect.

WEYMOUTH:  Credeţi că ceea ce se întâmplă acum este o piaţă de valori unde se vinde speculativ sau credeţi că este modul în care piaţa anticipează o revenire?

ROUBINI: În timp ce atingem noi cote scăzute, poate că ne apropiem de un nivel al pieţei care este fundamental corect. Cu un an în urmă nu eram la fel de aproape de un capăt real. Astăzi suntem mai aproape. Cu cât ne apropiem mai mult de capătul economic, piaţa bursieră priveşte înainte şi vede luminiţa la capătul tunelului şi se restabileşte. În ciuda acestor avertismente, aş argumenta că chiar ultima revenire a pieţei este o revenire a unei pieţe speculative.

Sursa: http://www.danandronic.ro/Blog/danandronic/art/592/...

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii