Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:50 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cantina la standarde europene, la Infectioase

ro

22 Nov, 2007 00:00 983 Marime text
1195673901.jpg

Problemele din sistemul sanitar romanesc sunt foarte bine cunoscute de toata lumea. De cate ori nu v-ati trezit, dintr-o intamplare nefericita, nevoiti sa va petreceti cateva zile intr-o unitate sanitara? Si, de cate ori rudele si prietenii nu au facut "cu schimbul" pentru a va aduce hrana si pentru a nu va lasa prada meniurilor de cosmar din spitalele autohtone.

Acest lucru nu se mai intampla insa si la Spitalul de Infectioase din Constanta. Cantina care deserveste sectiile externe ale Judeteanului, dar si unitatea sanitara condusa de Sorin Rugina a fost renovata in urma cu putin timp si acum, pune la dispozitia suferinzilor, hrana de buna calitate, preparata in conditii superioare, la standardele impuse de normele Uniunii Europene. Petre Preda, managerul societatii de catering si distributie alimente Arimex Comexim 2000 SRL, firma care a castigat licitatia pentru acest serviciu la fostul Municipal, spune ca oricine se ocupa de alimentatie in sistemul sanitar poate face treaba buna, dar numai cu multa bunavointa. "Am castigat licitatia pentru serviciul de catering din spital, iar in luna aprilie a acestui an am inceput lucrarile de reparatii capitale ale cantinei. Era dezastru aici si nu puteam lucra in acele conditii. In momentul de fata, avem la dispozitie toate conditiile necesare unei bune functionari. Firma noastra a fost certificata ISO 2001 si vrem sa facem totul pentru ca bolnavii sa fie incantati de mancarurile pe care le preparam", a explicat Preda.

Mancare fara miros de spital

Omul de afaceri a mai spus ca foarte importanta este colaborarea cu asistentele dieteticiene alea celor doua unitati sanitare pe care, practic, cantina le deserveste. "Noi hranim bolnavii internati in sectiile externe ale Spitalului Judetean, si pe cei de la Infectioase. Asistentele dieteticiene ne aduc, lunar meniurile pe care le vor servi bolnavii. Am investit pentru a avea o bucatarie moderna si pentru a nu avea nici un fel de problema. Mancarea este servita in conditii optime, pentru a ajunge la suferinzi asa cum trebuie. Fiecare masa are, fara doar si poate, desert si fructe. De asemenea, un fel de ciorba se repeta la doua saptamani, iar un fel de mancare la trei saptamani", mai explica managerul de la Arimex Comexim 2000 SRL. In cantina spitalului miroase ca intr-un restaurant. Nici urma de binecunoscuta aroma de "mancare de spital". Preparatele pentru pranz sunt gata sa fie servite bolnavilor. Aripioare de pui cu cartofi prajiti, varza a la Cluj si salata de sfecla rosie. Totul, frumos aranjat in farfurii de unica folosinta. Si, surprinzator, hrana zilnica pentru un bolnav costa doar 5,5 lei. "In functie de afectiuni, pretul variaza. Cel mai mult costa alimentatia pentru cei cu HIV. Insa, meniul este generos iar, zilnic, in cantina noastra se prepara zece meniuri", a mai spus Petre Preda.

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii