Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:37 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Campanie națională de informare destinată conștientizării victimizării în domeniul drogurilor, traficului de persoane și criminalității

ro

09 Jan, 2024 18:51 960 Marime text
Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse au lansat prima campanie națională de informare din acest an, destinată conștientizării victimizării în domeniul drogurilor, traficului de persoane și criminalității.
 
Potrivit MAI, primele sesiuni de dezbateri au avut loc la București, unde timp de două zile, în Aula Ministerului Culturii, peste 400 de copii și tineri, care beneficiază de o măsură de protecție specială în serviciile rezidențiale ale Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din sectoarele Capitalei, au interacționat cu specialiști de la Agenția Națională Antidrog, Poliția Română (Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității și Direcția Siguranță Școlară), Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.
 
Totodată, la activități au participat și doi tineri, foști consumatori de droguri, care au reușit să-și învingă dependența în urma participării la programele de reabilitare derulate de Asociația Teen Challenge România.
 
Dezbaterile și acțiunile publice sunt menite, pe de o parte, să încurajeze integrarea socială a copiilor și tinerilor care cresc în sistemul de protecție specială și, pe de altă parte, să atragă atenția asupra pericolelor la care sunt expuși, atât în viața reală, cât și în mediul online.
 

“Este nevoie de implicarea noastră constantă și directă pentru a-i face pe tineri să conștientizeze cât de mari sunt riscurile la care se expun în momentul când cad pradă tentației de a consuma droguri, când ajung într-un anturaj care le anulează puterea de decizie și de a alege. E rolul nostru, al autorităților, să le explicăm cât mai concret și mai clar că viața și viitorul lor depind total de astfel de alegeri, de puterea lor de a spune „nu” oricui încearcă să-i convingă că o altă cale e mai ușoară. Ei sunt la o vârstă complicată, când nevoia de a se afirma și a ieși în față este mare și de aceea este important să le oferim toate informațiile și explicațiile ca să înțeleagă riscurile la care se expun.”, a declarat Natalia-Elena INTOTERO, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

 

”Prin campania care tocmai a debutat ne dorim să ajungem cu mesaje preventive la cât mai mulți tineri și copii instituționalizați, astfel încât ei să știe că nu sunt singuri în fața problemelor, că pot avea o echipă de specialiști la care să apeleze atunci când au nevoie de ajutor. Consumul de droguri ne privește pe toți, împreună putem salva vieți și oferi siguranță comunității!”, a declarat comisar-șef de poliție Ramona DABIJA, directorul Agenției Naționale Antidrog.

 

”Mesajele și activitățile cu care venim în întâmpinarea acestor copii sunt menite a-i asigura că le suntem un partener de încredere, un prieten care le este aproape pentru a le înțelege problemele și dificultățile întâmpinate. Dorința noastră este de a-i determina să respingă tentațiile care îi pot transforma, într-o clipă, în victime ale infracțiunilor, sau poate chiar în autori ai unor astfel de fapte”, a declarat comisar-șef de poliție Daniel RADU, directorul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

 

”Noi, polițiștii pentru siguranța școlară, suntem alături de toți copiii instituționalizați și le oferim certitudinea că obiectivul nostru este siguranța lor. Îi îndrum să se informeze în prealabil și să aleagă inspirat, fiindcă siguranța și viața lor depind de alegerile pe care le fac’’, a declarat comisar șef de poliție Alexandru LEUȚU COTROCEANU, director Direcția Siguranța Școlară din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

 

"Informarea, conștientizarea și sensibilizarea cu privire la riscurile și implicațiile traficului de persoane este esențială pentru reducerea vulnerabilităților în rândul persoanelor aflate la risc de a ajunge victime ale acestui fenomen. La nivelul populației, există permanent o nevoie de informare cu privire la necesitatea abordării unei conduite preventive, iar prezenta campanie este unul dintre instrumentele care vine în întâmpinarea acestor nevoi. Fiind un fenomen extrem de complex, cu cauze și implicații în diverse domenii ale vieții sociale, traficul de persoane nu poate fi contracarat decât prin efortul conjugat al instituțiilor statului și societății civile. Acest mod de abordare este singurul în măsură să asigure luptei anti-trafic coerența și eficiența pe care ne-o dorim cu toții." a declarat Maria Cristina STEPANESCU, directorul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane.

 
MAI precizează că și în perioada următoare, această campanie de informare va continua, astfel de întâlniri cu tinerii din sistemul de protecție specială urmând să se organizeze la nivelul fiecărui județ, până la finalul lunii martie a.c.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii