Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:08 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Campanie de investigare a crimelor comunismului de la Penitenciarul din Târgu Ocna

ro

26 Sep, 2019 12:44 1601 Marime text
În perioada 16-20 septembrie 2019, procurori ai Secției parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, împreună cu o echipă de arheologi ai  Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (I.I.C.C.M.E.R.) și colaboratori de la câteva muzee din țară, au participat la cea de-a patra campanie de investigaţii arheologice pentru căutarea, descoperirea și recuperarea osemintelor deţinuţilor politici morţi în Penitenciarul din Târgu Ocna, județul Bacău.
 
Menționăm că moartea deținuților politici în Penitenciarul de la Târgu Ocna, încarcerați în perioada regimului comunist, face obiectul unui dosar penal constituit la nivelul Secției parchetelor militare ca urmare a sesizării depuse de către I.I.C.C.M.E.R. și care vizează tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate din fosta Securitate și din administrația penitenciarului.
 
În vederea soluționării acestei cauze, campaniile arheologice  efectuate au avut drept scop identificarea osemintelor celor decedați în penitenciar. Numărul total al mormintelor depistate în cursul celor patru campanii de cercetări arheologice este de 59, dintre care 18 sunt ale unor deținuți.
 
Toate rămășițele pământești considerate ca aparținând deținuților politici au fost extrase și recuperate, făcând obiectul expertizelor medico-legale, al analizelor antropologice și a testelor de genetică umană.
 
Conform unei evidențe, bazată pe surse documentare, în perioada 1950-1964, la Penitenciarul din Târgu Ocna au fost încarcerate un număr de 843 de persoane condamnate pentru delicte politice, dintre care 73 au decedat în timpul detenției.
 
Morții au fost înhumați într-un cimitir parohial situat în apropierea penitenciarului, fără sicriu, în gropi individuale sau comune, nemarcate la suprafața solului.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii