Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:14 21 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Calendar ortodox, 21 februarie 2024. Ce sfinți sunt pomeniți astăzi

ro

21 Feb, 2024 08:05 1088 Marime text
Sfântul Eustatie
Sfantul Eustatie si Sfantul Timotei. Sfantul Eustatie a fost un aparator al Ortodoxiei. A aparat sfintele dogme la Sinodul intai Ecumenic de la Niceea (din anul 325), unde a respins invatatura lui Arie. Impreuna cu ceilalti Sfinti Parinti, Eustatie a marturisit pe lisus Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu, ca fiind deopotriva cu Tatal si cu Sfantul Duh dupa dumnezeire (dupa fiinta lor dumnezeiasca). Dupa moartea imparatului Constantin cel Mare, arienii au luat putere si au inceput sa-i prigoneasca pe crestini. Sfantul Eustatie a fost scos din scaun si surghiunit, mai intai in Tracia, apoi in Macedonia. Sfantul Eustatie a suferit mult si a trecut la cele vesnice in anul 345 dupa Hristos.

Desi a fost cinstit de Sfntul Ioan Gura de Aur ca un mucenic, moastele sale nu au fost aduse de la Traianopolis in Antiohia decat in 484.

Sfantul Cuvios Timotei a fost ucenic al Cuviosului Teoctist, staretul manastirii din muntele Olimpului, langa pustiul Simboli, in timpul imparatului Copronim (741-775). A trait multi ani in pustietati, nevoindu-se in post, infranare si rugaciuni. A primit darul de a tamadui bolnavii si de a scoate din oameni duhurile necurate. A dat marturie cu tarie, in fata prigonitorilor, de temeiul inchinarii la sfintele icoane. A trecut la cele vesnice la adanci batraneti, in jurul anului 795.

Troparul zilei
Dumnezeul parintilor nostri, Care faci pururea cu noi dupa blandetile Tale, nu departa mila Ta de la noi; ci pentru rugaciunile lor, in pace indrepteaza viata noastra.

Tot astazi, facem pomenirea:

-Sfantului Gheorghe, episcopul Amastridiei;
-Sfantului Zaharia, patriarhul Ierusalimului;
-Sfantului Ioan Scolasticul, patriarhul Constantinopolului;
-Sfantului Mauriciu impreuna cu 70 de mucenici.
 
Text și foto: Calendarortodox.ro
 
Citește și
Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare pe 20 februarie 2024
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii