Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:38 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bilanț IGSU. Județul Constanța se află pe locul doi la intervențiile SMURD din țară

ro

04 Aug, 2022 10:48 824 Marime text
Imagine de la o intervenție, foto: IGSU
  • La nivel național, 1.489 persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD, cele mai multe solicitări de sprijin fiind înregistrate în zona București-Ilfov (330 cazuri), urmată de județele Constanța (88 cazuri), Timiș (76 cazuri), Cluj (71 cazuri) și Mureș (62 cazuri).

Zile încărcate pentru salvatori! Echipajele operative au fost prezente la datorie pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență produse la nivel național. Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerarea, deblocarea sau salvarea persoanelor și animalelor din medii ostile vieții reprezintă doar câteva exemple dintre cele 1.803 misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore (03.08.2022).

La nivel național, 1.489 persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD, cele mai multe solicitări de sprijin fiind înregistrate în zona București-Ilfov (330 cazuri), urmată de județele Constanța (88 cazuri), Timiș (76 cazuri), Cluj (71 cazuri) și Mureș (62 cazuri).

În ultimele 24 de ore, echipajele operative au acționat pentru localizarea și stingerea celor 147 incendii înregistrate la nivel național și au gestionat cu promptitudine 165 de misiuni pentru protecția comunităților.

De asemenea, pe parcursul zilei de ieri, pompierii au salvat 7 persoane aflate în dificultate.

Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 5 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere. 

Peste 65% din totalul celor 147 incendii înregistrate la nivel național, ieri, s-au produs la arderi necontrolate (vegetație uscată), fiind afectate 514 ha de teren. În cazul incendiilor de vegetație uscată, flăcările se întind cu repeziciune pe o suprafață foarte mare, iar pompierii depun un efort considerabil pentru a opri propagarea arderii. În condiții de vânt puternic și temperaturi ridicate, astfel de situații pot deveni delicate mai ales dacă în zona câmpurilor arzânde se află locuințe.
 

„Important: Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă!

O astfel de intervenție care a afectat o suprafață mare de teren a avut loc ieri, în județul Dâmbovița, pe raza localității Corbii Mari, unde pompierii militari cu patru mașini de stingere au acționat pentru localizarea și lichidarea unui incendiu ce se manifesta violent, cu degajări mari de fum la vegetație uscată. Echipajele de intervenție ajunse la fața locului au constatat că arderea se manifesta pe o suprafață de aproximativ 100 ha. După aproximativ patru ore de luptă continuă cu flăcările, incendiul a fost stins, salvatorii reușind oprirea extinderii către gospodăriile cetățenilor și pădurea din apropiere“, spun cei de la IGSU. 


În perioada de referință, la nivel național au fost transmise 4 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor sălbatice, în județele Argeș (2), Bacău (1) și Brașov (1).

Pentru acoperirea în cele mai bune condiții a misiunilor din dinamică, 311 de pompieri salvatori și 211 de mijloace tehnice se află la granița cu Republica Moldova și Ucraina, pentru gestionarea afluxului de persoane care intră pe teritoriul României.

„Unitățile operațive rămân mobilizate pentru asigurarea promptă a răspunsului în cazul producerii situațiilor de urgență și acordarea de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate.

Totodată, evoluția situației din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național al IGSU pentru dispunerea măsurilor imediate care să asigure eficientizarea misiunilor de răspuns“, transmit cei de la IGSU. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii