Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:48 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Beatificarea Venerabilului Vladimir Ghika „Prinț, preot şi martir” (1873-1954)

ro

29 Aug, 2013 00:00 3808 Marime text
După 14 ani de la memorabila şi istorica vizită a Fericitului ioan Paul al II-lea în România la Bucureşti, între 7-9 mai 1999, Biserica Catolică locală din Arhidieceza de Bucureşti celebrează cu multă bucurie şi recunoş-tinţă, la 31 august 2013, ridicarea la cinstea altarelor a primului său Fericit, Vladimir Ghika.

Vladimir Ghika este o floare aleasă din „Grădina maicii domnului”, gata să răspândească parfumul sfinţeniei peste toţi fii poporului român şi peste toţi cei care îi vor cere mijlocirea prin rugăciune.
La 14 ani de când Fericitul Ioan Paul al II-lea a păşit pe pământul românesc, ecoul strigătului de „Unitate, Unitate” nu s-a stins. Beatificarea lui Vladimir Ghika în Anul Credinţei poate înflăcăra şi mai mult credinţa şi întări hotărârea fiecărui credincios de a rămâne unit cu Cristos şi totodată poate reînnoi dorinţa creştinilor catolici, ortodocşi şi de alte confesiuni de a împlini rugăciunea lui Isus „ca toţi să fie una”.

Când are loc beatificarea?

Sâmbătă, 31 august 2013, ora 11.00, în cadrul Sfintei Liturghii solemne prezidate de trimisul Papei Francisc, Cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, în prezenţa unui număr mare de episcopi, preoţi, călugări, călugăriţe şi credincioşi.

Alte evenimente:

Vineri seara, 30 august 2013, în intervalul 19.30 - 21.00 are loc o Veghe de rugăciune în Catedrala Sfântul Iosif din București.
Sâmbătă, 31 august 2013, orele 17.00-17.45, la Biserica vicarială greco-catolică Sf. Vasile cel mare (str. Polonă, nr. 50) din București, se va celebra o slujbă în cinstea noului Fericit Vladimir Ghika, cu Acatistul și sfințirea cu Sfântul Mir a icoanei Fericitului.

Duminică, 1 septembrie 2013, în fiecare Biserică din Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti, Sfânta Liturghie se celebrează ca mulţumire pentru darul ridicării la cinstea altarelor a Fericitului Vladimir Ghika.
În Catedrala Sfântul Iosif din București, Sfânta Liturghie de mulţumire se celebrează la ora 10.30, cu venerarea icoanei şi a moaştelor Fericitului.

Cine este Vladimir Ghika?

Un om de mare credinţă, animat de profunda dorinţă de unitate a Bisericii lui Cristos.
De origini nobile, născut într-o familie de diplomaţi, Vladimir Ghika vine la lumina zilei de Crăciun, în anul 1873, la Constantinopol şi este botezat în Biserica Ortodoxă. Din 1879 părinţii săi se stabilesc în Franţa, ţara adoptivă în care se formează din punct de vedere uman şi spiritual. Urmează cursuri de teologie la Roma unde obţine doctoratul. După un îndelungat discernământ, îmbrăţişează taina Sfintei Preoţii prin mâinile Cardinalului de Paris, la 7 octombrie 1923. Aici slujeşte în primii ani de preoţie în cea mai săracă zonă a metropolei, Villejuif.

Cu aprobarea specială a Papei Pius al XI-lea devine primul preot biritual, care slujeşte atât în ritul latin cât şi în cel bizantin.
Începând din 1939, când vine în România, slujeşte în București atât în biserica Sacré Coeur, construită cu largul său concurs, cât şi în biserica greco-catolică Polonă. Din acest părăseşte România, fiu era, în încercările războiului şi, apoi, ale opresiunii comuniste. Aici avea să rămână până la moartea ca martir în închisoarea de la Jilava, la 16 mai 1954.

 Ce înseamnă beatificarea?

Este o etapă din procesul de recunoaştere a sfințeniei (canonizarea) în Biserica Catolică, după un amănunţit proces de recunoaştere a vieţii virtuoase a celui beatificat iar, în cazul lui Vladimir Ghika, şi a martiriului său beatificarea se celebrează în cadrul solemn al Sfintei liturghii cu aprobarea Sfântului Părinte.
Papa Francisc a semnat decretul de recunoaştere a martiriului pentru credinţă la data de 27 martie 2013, iar Liturghia solemnă de beatificare va avea loc sâmbătă 31 august, ora 11.00 la Romexpo, în București.

Odată cu beatificarea, Fericitul este propus de Biserică ca exemplu de credinţă poporului credincios. În același timp se autorizează cultul public în cinstea sa, care constă în atribuirea unei zile de sărbătoare în calendarul Bisericii locale, cu o Liturghie proprie, și expunerea în public a imaginilor sale şi a moaştelor.
Cultul său ar putea fi extins la nivelul întregii Biserici din România, dar şi a altor Biserici locale. Urmare a beatificării, Fericitul va putea fi proclamat patron al unei opere, al unei parohii. Totodată Fericitului i se poate cere să mijlocească de la Dumnezeu haruri care în alt fel ar fi imposibil de obţinut, de exemplu, vindecarea de o boală incurabilă. Primirea ulterioară a unui har deosebit prin mijlocirea Fericitul permite comisiilor de specialişti să certifice minunea care deschide drumul spre declararea sfinţeniei şi extinderea cultului la nivelul Bisericii Universale.

 Cine poate lua parte la beatificare?

Credincioşii catolici din toate parohiile Arhidiecezei romano-catolice de Bucureşti, credincioşii catolici din ţară şi din străinătate, creştinii de orice confesiune, orice persoană de bunăvoinţă, toţi cei care au inima deschisă spre a cunoaşte şi a urma învăţătura şi exemplul de viaţă al lui Vladimir Ghika.
Oricine doreşte să aducă lauda şi mulţumirea sa Domnului pentru acest fiu al Bisericii ce aparţine deopotrivă Bisericii Ortodoxe prin botez şi celei Catolice prin sfinţirea preoţească, şi totodată fiu al poporului român şi al lumii întregi, prin vocaţia sa misionară.

Accesul la Sfânta liturghie de beatificare:

Intrarea este liberă pentru toate persoa-nele doritoare să participe. Grupurile organizate îşi pot anunţa participarea via e-mail la adresa: fabian.mariut@gmail.com.

 Unde are loc beatificarea?

La București, în cadrul Sfintei Liturghii celebrate la ROMEXPO, Piaţa Presei Libere, în Pavilionul Central. Adresa este Bulevardul Mărăşti, nr. 65-67. Se poate ajunge folosind mijloacele de transport în comun cu direcţia Băneasa - Otopeni. Pentru grupurile organizate şi pentru pelerinii care-şi anunţă participarea din timp, se prevede loc de parcare la ROMEXPO.
 
Sursa: Vladimirghika.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii