Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:44 20 09 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Autoevaluarea Forţelor Terestre Române pentru anul 2019 Au rămas principalul contributor al Armatei României la misiuni externe

ro

16 Jan, 2020 20:58 695 Marime text

Şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu a participat astăzi, 16 ianuarie 2020, la şedinţa anuală de autoevaluare a Statului Major al Forţelor Tereste, activităţile desfăşurate pe parcursul anului 2019 fiind trecute în revistă generalul-maior Dorin Blaiu.

Potrivit datelor prezentate de şeful Statului Major al Forţelor Terestre (împuternicit), pe parcursul anului 2019 au fost îndeplinite toate misiunile încredinţate de către întreg personalul militar şi civil din marile unităţi şi unităţile ce compun structura terestră, în acord cu resursele alocate şi cu indicatorii principalelor direcţii de acţiune.

În ceea ce privește instruirea militarilor din cadrul tuturor comandamentelor, dincolo de activităţile curente de pregătire profesională au fost planificate, organizate şi desfăşurate un număr de 12 exerciţii importante, atât în țară cât și în străinătate, la care au participat aproximativ 20.000 de militari, dintre care 9.000 din state membre ale NATO şi partenere.

Pentru anul 2020, structurile celei mai numeroase categorii de forţe din Armata României vor rămâne angajate în importante evenimente de instrucţie, în context multinaţional şi întrunit, la exerciţii naţionale şi în afara spaţiului naţional. Forţele tereste vor fi implicate şi în exerciţiul „Defender Europe 20”, una dintre cela mai complexe aplicaţii ale NATO, parte a „Atlantic Resolve”.

Potrivit normativelor Parlamentului României, ale CSAȚ şi ale eşaloanelor superioare în domeniul misiunilor în afara teritoriului statului român, ca rezultat al caracteristicilor mediilor operaţionale externe în care se acţionează, Forţele Terestre Române au rămas, şi în anul 2019, din punct de vedere al dislocării personalului, echipamentelor şi tehnicii militare, principalul contributor al Armatei României la misiuni externe.

Forţele Terestre ale Armatei României au avut în anul 2019 şi vor păstra şi în anul 2020, în ţară, pachete de forţe „în aşteptare” - dislocabile la ordin - în măsură să răspundă şi să se integreze în cadrul unor capabilităţi ale NATO în vederea executării unor posibile operaţii ale Alianţei. De asemenea, structuri ale Forţelor Terestre Române sunt nominalizate şi se instruiesc ca forţe de rezervă pentru misiuni şi operaţii ale NATO, ONU, UE, OSCE sau de tip coaliţie.

În perspectivă, obiectivele principale ale Forţelor Terestre Române pentru anul 2020, enunţate de generalul-maior Dorin Blaiu şi aprobate de conducerea Ministerului Apărării Naţionale, sunt: dezvoltarea sistemului de comandă-control, demonstrarea capacităţii de reacţie a categoriei de forţe pentru descurajare militară prin derularea unui continuu program de exerciţii şi de executare a misiunilor, crearea unor capabilităţi de răspuns pregătite să respingă eventuale acţiuni agresive la adresa României şi, nu în cele din urmă, finalizarea procesului de modernizare a învăţământului militar.

„Toate obiectivele pe care ni le-am propus pentru anul 2020 vor fi îndeplinite. Avem toate premisele să reuşim deoarece planurile sunt întocmite, bugetul este alocat şi, ceea ce este cel mai important, Forţele Terestre Române dețin personalul calificat să ducă la bun sfârșit acest lucru”, a concluzionat generalul-maior Dorin Blaiu la finalul ședinței de autoevaluare.

Ti-a placut articolul?

Comentarii