Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:34 31 07 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Au fost semnate acorduri-cadru pentru furnizarea a 476 de autospeciale de stingere a incendiilor

ro

15 Jun, 2021 18:03 652 Marime text

 
  • Acorduri-cadru pentru furnizarea a 476 de autospeciale de stingere a incendiilor.
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, și Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, au participat marți, 15 iunie a.c., la conferința de deschidere a proiectului VIZIUNE 2020, eveniment în cadrul căreia au fost semnate acordurile-cadru privind furnizarea a 476 de autospeciale de stingere a incendiilor.

„La nivelul IGSU s-a dovedit că există implicare și o dorință de a accelerare a proiectelor de investiții, proiecte care au ca scop achiziționarea de echipamente care contribuie în mod decisiv la creșterea gradului de protecție prin eficientizarea capacității de răspuns în caz de dezastre”, a declarat ministrul Lucian Bode, apreciind importanța acestui proiect pentru îmbunătățirea semnificativă a dotărilor tehnice ale structurilor de intervenție în situații de urgență.


Ministrul Afacerilor Interne a menționat faptul că demersurile pentru modernizarea activității IGSU vor continua și a precizat că „utilizarea la maximum a fondurilor europene aflate la dispoziția țării noastre reprezintă cheia dezvoltării serviciilor publice de urgență, servicii prompte și de calitate puse în slujba salvării de vieți”, motiv pentru care va susține demersurile de acest fel.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a făcut referire la modul exemplar în care structurile pentru gestionarea situațiilor de urgență și-au făcut datoria în perioada pandemiei și a apreciat faptul că structurile MAI se implică în astfel de proiecte.

În acest context, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat dr. Raed Arafat a subliniat necesitatea îmbunătățirii tehnicii utilizate de pompieri, făcând referire la  faptul că peste 40% din autospecialele pentru stingerea incendiilor au vechime mai mare de 25 de ani. „Este prima dată când se face o astfel de investiție, cu o astfel de sumă și o astfel de abordare”, a spus dr. Raed Arafat.

În baza celor două acorduri-cadru, în valoare totală estimată de aproximativ 158 de milioane Euro, vor fi încheiate contracte subsecvente pentru furnizarea a 276 autospeciale de stingere cu capacitatea de 4.000 de litri, respectiv 200 autospeciale de stingere cu capacitatea de 10.000 de litri.

Autospecialele vor fi achiziționate prin proiectul VIZIUNE 2020, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare, a cărui valoare este de aproximativ 682 milioane euro.

Mijloacele tehnice vor fi destinate intervenției pentru stingerea incendiilor în mediul urban și rural, care necesită cantități însemnate de substanțe stingătoare, punându-se accentul pe deplasarea rapidă, realizarea în timp scurt a dispozitivului de intervenție și utilizarea apei cu randament de stingere ridicat.

Prin implementarea proiectului se asigură îmbunătățirea nivelului de dotare, înlocuirea autospecialelor cu durata normată de exploatare depășită și acoperirea deficitului.
 

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii