Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:00 18 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Au avut sechestru pe părţile sociale Cătălin Trandafir şi Mihai Felescu au dat o afacere din Portul Constanţa unui investitor chinez

ro

22 Dec, 2014 00:00 6605 Marime text
Oamenii de afaceri constănţeni Cătălin Trandafir şi Mihai Felescu au finalizat vânzarea termi­nalului de export de cereale United Shipping Agency, de 250.000 de tone, către traderul olandez Nidera, deţinut de compania chineză COFCO. Tranzacţia este catalogată de cei de la Ziarul Financiar drept cel mai mare exit din piaţa comerţului cu cereale din România. Potrivit publicaţiei de specialitate, Nidera a cumpărat, în prima parte a anului, 51% dintre acţiunile United Shipping Agency, proprietarul unui terminal de export din Portul Constanţa, cu o capacitate totală de 250.000 de tone, iar valoarea tranzacţiei a fost de 50 de milioane  de euro. În România, Nidera deţine două silozuri pentru cereale, iar planurile de investiţii includ construcţia a două noi unităţi de înmagazinare. Nidera a decis să cumpere terminalul USA din Portul Constanţa pentru a-şi optimiza operaţiunile în regiune, ca urmare a creşterii cotei pe piaţa de distribuţie de cereale, se arată într-un comunicat al companiei. Nidera a folosit terminalul, în ultimii ani, pentru a exporta diferite materii prime agricole.
 
Numele celor doi vânzători de renume din mediul de afaceri românesc a apărut, de-a lungul vremii, şi în mai multe dosare controversate ale Justiţiei. Mihai Felescu a fost cercetat de DNA într-un dosar alături de primarul Constanţei, Radu Mazăre, în timp ce numele lui Cătălin Trandafir a apărut în celebrul dosar „Prostituate de lux pentru politicieni“. În luna octombrie, în Monitorul Oficial, a fost publicată decizia de înfiinţare a două noi societăţi în incinta Portului Constanţa. Euro Meat Farm SRL şi Prodveg Solaris SRL sunt numele unor noi firme înregistrate recent la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Constanţa, societăţi controlate de aceiaşi doi co-fondatori: Mihai Felescu şi Cătălin Trandafir.

 Trandafir şi Dosarul „Prostituate de lux pentru politicieni“

Cătălin Trandafir este cel care controlează, printre altele, United Star Shipping (USS), înfiinţată în anul 1993. Una dintre cele mai controversate afaceri în care a fost implicată USS a avut loc în anul 2003, când a câştigat la licitaţie închirierea danelor 31 - 33 din port, care erau închiriate de către Agroexport, relatează România Liberă. El a mai deţinut calitatea de administrator şi în SC United Shipping Agency, care, potrivit datelor din Registrul Comerţului, a avut sechestru pe părţile sociale deţinute de asociaţi. Acum, societatea a ajuns la Nidera. Numele lui Cătălin Trandafir apare într-un celebru dosar din 2010, supranumit „Prostituate de lux pentru politicieni“, care cercetează o vastă reţea de proxenetism.

 Felescu, cercetat de DNA alături de Radu Mazăre

 Numele lui Mihai Felescu, care este şi administratorul societăţii, apare într-un dosar al DNA, alături de primarul Radu Mazăre. Edilul-şef al municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre, şi afaceristul Mihai Felescu au fost cercetaţi penal de procurorii Anticorupţie, Serviciul Teritorial Constanţa. Şi asta după ce Judecătoria Constanţa a admis plângerea reprezentanţilor Fin.Co.Ge.Ro. SpA, care au atacat rezoluţia DNA Constanţa prin intermediul căreia Radu Ştefan Mazăre şi Mihai Felescu au primit neînceperea urmării penale într-un dosar în care au fost acuzaţi de săvârşirea unor presupuse fapte de corupţie. Instanţa a decis însă în cauză neînceperea urmăririi penale faţă de Mihai Felescu, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de care era suspectat. Mihai Felescu este şi administrator al firmei United Shipping and Chartering SRL, dar apare ca asociat şi în United Shipping Agency - alături de acelaşi partener, Cătălin Trandafir, dar şi în United Shipping and Chartering şi United Shipping and Operation SRL.

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fara nume 04 Jan, 2015 07:48 sssssss