Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:16 22 11 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atenție români! Se schimbă ora!

ro

26 Oct, 2019 00:00 737 Marime text
Românii vor dormi cu o oră în plus în această noapte. Astfel, în această noapte, ora 4:00 devine ora 3:00.
Trecerea la ora de iarnă, cum spun majoritatea este un termen greșit. Vara avem ora de vară, iar în restul anului avem "Timp Legal Român".  Schimbarea orei ne va aduce o oră în plus de somn duminică, ziua de 27 octombrie 2019 devenind cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore.
Astfel, ora Bucureștiului se modifică de la GMT+2 la GMT+3, marcând trecerea la ora de iarnă. Mersul trenurilor, modificat CFR Călători informează că începând din 28 octombrie 2018, în activitatea de transport feroviar de pasageri se va trece la ora Europei Orientale, ora 4 AM devenind ora 3 AM.  Trecerea la ora Europei Orientale nu modifică mersul trenurilor în vigoare.
În noaptea de 26 spre 27 octombrie 2019, când ora 4 AM devine ora 3 AM, toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după ora 4 AM vor pleca la orele din Mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale.
Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4 AM, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinație. Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4 AM, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinație.
 Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea de la ora de vară la ora Europei Orientale oficială se face în aceeaşi zi de 27 octombrie 2019, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria și Ucraina, trenurile vor circula după orele din mersul de tren în vigoare. Înainte de efectuarea călătoriei, CFR Călători roagă toți pasagerii să se asigure că au bilet, pentru evitarea taxării suplimentare în tren corespunzătoare rangului de tren și zonei kilometrice și/sau suportarea costurilor amenzii conform reglementărilor în vigoare.
 Schimbarea orei poate crea senzația de oboseală şi irascibilitate și poate accentua stările de depresie. De asemenea, stresul şi anxietatea pot apărea din cauza întunericului şi a frigului. Persoanele cărora le place rutina sunt cele mai stresate, pentru că trecerea la ora de iarnă le dă peste cap obiceiurile zilnice.

Citește și

CFR Călători Cum va influența trecerea la ora de iarnă, mersul trenurilor
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii