Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:56 07 06 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi se va oficia Denia Canonului Mare al Sfântului Andrei Criteanul la Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel

ro

01 Apr, 2020 07:01 1353 Marime text
Biserica Ortodoxă a statornicit ca în a cincea săptămână a Postului Mare în lăcașurile de cult să fie oficiate slujba Deniei Canonului Mare (miercuri) şi a Deniei Acatistului Bunei Vestiri (vineri), potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Tomisului.

Canonul Mare a fost redactat de către Sfântul Andrei Criteanul (arhiepiscopul Cretei). Născut la Damasc, în jurul anului 660, într-o familie creştină, Sf. Andrei Criteanul a intrat în monahism la vârsta de 14 ani, conform sursei citate.
 
Este considerat cel dintâi autor de canoane liturgice, cea mai importantă scriere fiind Canonul Mare.
 
În cele peste 250 de stihuri, acest amplu imn liturgic îi invită pe credincioşi la rugăciune, post și smerenie. Sfântul Andrei Criteanul a trecut la viaţa veşnică în anul 740.

Astăzi, 1 aprilie, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia de la ora 17.00, Denia Canonului Mare al Sfântului Andrei Criteanul la Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, care va fi transmisă online pe pagina de Facebook a Arhiscopiei şi pe cea a postului de radio Dobrogea.

Denia Acatistului Bunei Vestiri amintește de întruparea lui Hristos și de minunea eliberării Constantinopolului de invazia perșilor și a avarilor (7 august 626).

În semn de recunoștință, poporul a petrecut noaptea victoriei rugându-se în biserica Maicii Domnului din Vlaherne. Acatistul recapitulează învățătura despre întruparea și nașterea Fiului lui Dumnezeu din Fecioară, dar și ajutorul pe care îl primesc cei ce se roagă Maicii Domnului.


 

Ti-a placut articolul?

Comentarii