Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:50 30 11 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi este Ziua Internaţională a Nevăzătorilor

ro

15 Oct, 2021 10:10 490 Marime text
Astăzi, 15 octombrie este sărbătorită ziua internaţională a nevăzătorilor, denumită şi ‘Ziua bastonului alb’. Aceasta a fost instituită de Organizaţia Europeană pentru Bunăstarea Nevăzătorilor, în anul 1993, la Varşovia (Polonia). 

Acum 27 de ani Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decis să atragă astfel atenţia umanităţii asupra oamenilor care şi-au pierdut pentru totdeauna vederea.

Oamenii care se bucură de acest simţ visează intens, imaginile fiind preponderent vizuale.Ziua Internaţională a Nevăzătorilor a fost instituită de Organizaţia Europeană pentru Bunăstarea Nevăzătorilor în 1993, la Varşovia (Polonia). Marcarea acestei zile a generalizat sărbătorirea la nivel mondial a "Zilei bastonului alb", instituită de preşedintele american Lyndon Johnson, în 1964.

Bastonul alb este un instrument necesar persoanelor fără vedere şi, totodată, un simbol al independenţei. De secole nevăzătorii foloseau bastonul numai ca instrument ajutător în călătorii. Abia în secolul al XX-lea, în perioada dintre cele două războaie mondiale, el a fost promovat ca simbol pentru a avertiza lumea că purtătorul este nevăzător, începând din Europa şi apoi răspândindu-se în America de Nord.

Ti-a placut articolul?

Comentarii