Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:11 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Artiștii constănțeni l-au iertat pe primarul Vergil Chițac. „Haideți să iertăm greșeala făcută și să privim cu optimism mai departe” (VIDEO)

ro

28 Apr, 2022 00:00 1894 Marime text
  • Au participat președintele UAP – Petru Lucaci, vicepreședintele UAP – Gheorghe Dican, președintele onorific UAP – Alex Ghilduș și juristul UAP – Elena Curic
  • „Domeniul artelor vizulale este puțin defavorizat în contextul culturii contemporane. Aceste ateliere sunt insuficiente, atât la Constanța cât și în alte orașe din țară”.
 
Artiștii constănțeni au organizat ieri, 27 aprilie, o conferință de presă, la sediul atelierelor de creație, ca urmare a proiectului de hotărâre de Consiliu Local prin care Uniunea Artiștilor Plastici din România - filiala Constanța vor pierde atelierele de creație pe care le dețin în municipiu.
 
În deschiderea conferinței organizatorii au anunțat că au ajuns la un acord cu primarul municipiului Constanța și s-a scos de pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local a proiectului ce viza sediile Uniunii Artiștilor din Constanța. 


 
Au participat președintele UAP – Petru Lucaci, vicepreședintele UAP – Gheorghe Dican, președintele onorific UAP – Alex Ghilduș și juristul UAP – Elena Curic. Totodată, la eveniment a fost prezent și consilierul local, din partea USR, Mihai Ochiuleț, singurul reprezentant al administrației locale de la fața locului.

De asemenea au obținut promisiunea că se va prelungi hotărârea din anul 2004 legată de folosirea gratuită a acestor spații. De asemenea artiștii vor fi consultați în toate proiectele culturale. 


Unul dintre organizatori a ținut să menționeze faptul că e bine că sunt mulți cei care au răspuns prezent la acțiunea de protest și cp ar fi bine să fie la fel de mulți și la vernisaje. 




Acesta a menționat că nu i se par sediile în cauză insalubre și că este convins că intenția Primăriei este una de apreciat iar imobilele să fie reabilitate. 
 
„Constanța tinde să se mărească. Va fi un nod important la Marea Neagră. Cândva artiștii își doreau să vină la mare să expună și nu găseau spații pentru acest lucru. Sper ca acest lucru să se întâmple din nou. Sunt convins că Primăria își va ține cuvântul“ - a precizat acesta. 
 
„Haideți să iertăm greșeala făcută și să privim cu optimism mai departe. Artiștii sunt iertători. Renunțăm la protest. Artistul lasă propria lui creație în urmă. Artistul lasă valori societății, valori care nu sunt apreciate corect. Ce s-a întâmplat la Constanța se întâmplă în toată țara. Artistul lucrează necondiționat pentru patrimoniul cultural“ - a mai menționat unul dintre reprezentanții Uniunii Artiștilor. 
 
„Aceste spații în care își desfășoară activitatea artiștii sunt spații cultural protejate. Chiar dacă s-au încheiat contracte pentru cinci ani cu posibilitatea de prelungire, aceste spații sunt cu destinație de ateliere de creație și această destinație nu poate fi schimbată. Chiar dacă Primăria ar fi emis acest proiect de hotărâre acesta putea fi atacat și am fi avut câștig de cauză. 
Să nu uitați că acestea sunt spații culturale protejate, iar din acest motiv vom cuprinde această sintagmă în hotărârea ce va fi emispă“ - a menționat juristul Uniunii Artiștilor. 


 
„Domeniul artelor vizulale este puțin defavorizat în contextul culturii contemporane. Aceste ateliere sunt insuficiente, atât la Constanța cât și în alte orașe din țară. În acest context, artistul plătește chirie, să expună și multe alte cheltuieli. De aceea în discuțiile cu primarul am pus în discuție modul în care Primăria poate ajuta. Haideți să facem un parteneriat prin care să împărțim aceste cheltuieli. Primarul a fost deschis la această inițiativă și căutăm portițe legale pentru a rezolva acest demers. Actorii nu își plătesc scena, noi o plătim. Sperăm ca acest lucru să se schimbe“ - a mai menționat unul dintre organizatori. 
 
Cu câteva ore înainte de conferința de presă, edilul Vergil Chițac a postat pe pagina sa de Facebook un punct de vedere cu privire la situația clădirilor. 


 
„Ca să fie clar și fără echivoc.

Intenția administrației locale este de a reabilita sediile atelierelor și de a le păstra destinația de utilitate publică în domeniul artelor plastice.

Astăzi am avut plăcerea să mă întâlnesc cu domnii Petru Lucaci și Gheorghe Dican, președintele, respectiv vicepreședintele Uniunii Artiștilor Plastici din România, cărora le-am explicat ce a stat la baza inițierii proiectului de Hotărâre a Consiliului local, și anume, necesitatea executării reparațiilor la imobilele respective pentru a stopa degradarea lor, având în vedere că de la momentul dării în folosință în 2004 și până în prezent, ele nu au beneficiat de nicio reparație capitală.

Pentru a pune stop speculațiilor am convenit cu reprezentanții UAP să reformulăm textul proiectului de hotărâre și să-l supunem votului Consiliului local cu proxima ocazie. 

Cultura este o prioritate pentru administrația pe care o conduc, tocmai de aceea avem proiecte de reabilitare în diverse stadii, atât pentru clădirea Teatrului de Stat, cât și pentru cea a Muzeului de Artă Populară, iar demersul despre care vorbim face parte din același obiectiv, de a sprijini actul cultural-artistic realizat cu profesionalism, transparență și în interesul publicului“ - se arată în mesajul primarului Vergil Chițac.



PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:

Artiștii plastici, revoltați! Conferință de presă organizată de UAPR Constanța. „Se pare că cineva a pus ochii pe atelierele noastre” (GALERIE FOTO+VIDEO)
 
 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii