Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:10 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Arhiepiscopia Tomisului, precizări despre declarația primarului Vergil Chițac

ro

26 Nov, 2020 15:40 1999 Marime text
  • În legătură cu declarația primarului Vergil Chițac, Arhiepiscopia Tomisului a precizat că a ignora nevoile spirituale ale comunității, sau a le trata discreționar față de cele materiale, este un semn al secularizării Statului, care pare că a uitat că Biserica poate fi partener de dialog.
  • ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a transmis o scrisoare deschisă către Guvernul României, referitoare la prezența polițiștilor și jandarmilor, la sărbătorirea hramului Bisericii „Sfânta Mare Muceniță Ecaterina” din cartierul Tomis Plus.
Primarul Constanţei Vergil Chiţac, în cadrul unei intervenţii la B1 TV, a precizat că va avea o discuţie foarte serioasă cu ÎPS Teodosie, precizând că  regulile trebuie respectate.

“Am avut o discutie cu ÎPS şi mi-a argumentat că, aşa acum omul are nevoie de mâncare fizică, are nevoie şi de hrană spirituală şi are dreptul la credinţă. Cred, însă, că regulile trebuie respectate. Voi avea o discuţie foarte serioasă pentru că nu putem expune lumea. Ne place, nu ne place, cred că şi Arhiepiscopia trebuie să respecte legea. Cred că până la urmă ratiunea va prima. Clerul are nevoie de credincioșii săi, dar în acelasi timp omul are un corp si nu rezistă fizic în afara acestui corp şi trebuie să trăiască. Nu putem neglija viaȚa. Au exemple în jurul lor”, a declarat Chiţac.

Referitor la declarația domnului primar Vergil Chițac, Arhiepiscopia Tomisului precizează următoarele:

Domnule primar,

Cu tot respectul, ceea ce spuneți dvs. nu este valabil în cazul unor simple decizii discriminatorii, nu legi, luate fără consultarea celor implicați.

A ignora nevoile spirituale ale comunității, sau a le trata discreționar față de cele materiale, este un semn al secularizării .
Statului, care pare că a uitat că Biserica poate fi partener de dialog. Constituția spune însă că Statul trebuie să fie neutru religios, nu religios, nu ateu, nu secularizat, nu laic.

Credincioșii noștri au stat destul în frig, în ploaie, în soare, sau oriunde li s-a indicat, în vreme ce alții au putut folosi confortabil metroul, mall-ul sau alte temple economice.

Așa nu se mai poate! Nu vă mai bateți joc de noi! Nu faceți religie din economie, luptându-vă cu cultele ca și cum v-ar fi dușmani, nu parteneri sociali.

Avem rugămintea de a fi consultați și noi atunci când se iau decizii care ne privesc.

Așa ar fi democratic, a transmis Arhiepiscopia Tomisului. 

Amintim că, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a transmis o scrisoare deschisă către Guvernul României, referitoare la prezența polițiștilor și jandarmilor, la sărbătorirea hramului Bisericii „Sfânta Mare Muceniță Ecaterina” din cartierul Tomis Plus.

Potrivit IPS Teodosie, polițiștii și jandarmii „au brutalizat și amendat credincioșii prezenți la slujbă”. IPJ Constanța a transmis printr-un comunicat oficial că „forțele de ordine au identificat 39 de persoane care nu purtau masca de protecție și nu respectau măsurile de distanțare socială”. Totodată, în scrisoare se face referire și la pelerinajul de Sfântul Apostol Andrei care a fost respins de judecători.

Mai amintim că, Magistrații Tribunalului Constanța au decis să respingă solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a se suspenda hotărârea CJSU Constanța ce interzicea accesul la pelerinajul de Sfântul Andrei pentru persoanele ce nu au domiciliul ori reşedința în apropierea peşterii Sf. Andrei, din județ.

Citește și:

IPS Teodosie, scrisoare deschisă către Guvernul României

ÎPS Teodosie, „arhitect“ al cazului de care judecătorii din Constanța nu s-au mai lovit vreodată. Până acum

Ultima oră Pelerinajul de Sfântul Andrei, respins de judecători

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii