Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:48 05 03 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Arhiepiscopia Tomisului Duminica ortodoxiei

ro

05 Mar, 2020 13:31 1979 Marime text

Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sf. Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” pe data de 8 martie, prima duminică din Postul Mare.
 
Prima duminică din Postul Mare este cunoscută și sub numele de Duminica Ortodoxiei. Aceasta se serbează începând din secolul al IX-lea, marcând deciziile Sinodului VII Ecumenic (ținut la Niceea, în anul 787), care au definitivat cultul icoanelor și au sistematizat învățătura de credință a Bisericii cu privire la iconografie, potrivit comunicatului de presă al Arhiepiscopiei Tomisului.
 
Cu acest prilej, de la ora 8.30, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sf. Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sf. Ap. Petru și Pavel”. După slujbă, clerul și credincioșii vor merge într-o procesiune a icoanelor, numită „Calea Sfinților”, pe următorul traseu: faleza Cazinoului, str. Remus Opreanu, str. Revoluției din 22 decembrie 1989, str. Arhiepiscopiei, catedrală. Icoanele vor fi aduse și purtate în mâini de către credincioși, în semn de mărturisire a importanței cultului icoanei în viața Bisericii.
 
Vineri, 6 martie, de la ora 17.00, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Taina Sfântului Maslu la mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din apropierea orașului Năvodari, conform sursei citate.
 
Sâmbătă, 7 martie, de la ora 8.00, ierarhul Tomisului va oficia Sf. Liturghie la biserica „Sf. Gheorghe și Sf. Ștefan cel Mare și Sfânt”, din localitatea Ștefan cel Mare, urmată de slujba parastasului pentru părintele Ștefan Vasile, care a fost paroh al bisericii.
 
Tot sâmbătă, de la ora 17.00, IPS Teodosie va oficia Taina Sf. Maslu la biserica „Sf. Gheorghe” din localitatea Dobromir Deal, unde va fi adusă spre cinstire o copie a icoanei Maicii Domnului din Smolensk. Aceasta va rămâne în biserică până duminică, 8 martie, după slujbă, precizează sursa citată.

Sursă foto: Arhiepiscopia Tomisului

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii