Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:17 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aproximativ 100 de nave aşteaptă în Marea Neagră, în apropiere de bara Sulina. Incredibil care este cel mai mare timp de așteptare

ro

11 Aug, 2022 14:47 1177 Marime text
Nave la Sulina. foto: ZIUA de ConstanțaAproximativ 100 de nave aşteaptă în Marea Neagră, în apropiere de bara Sulina, să intre pe Dunărea maritimă pentru a ajunge în porturile fluviale şi a prelua produse pentru alte state.

Cel mai mare timp de aşteptare al unei nave a fost de 64 de zile.

Directorul Căpităniei Zonale Tulcea, căpitanul şef Dan Ichim, a declarat, pentru AGERPRES, că pe lângă cele 96 de nave care aşteaptă în apele teritoriale româneşti ale Mării Negre să intre pe canalul Sulina, alte 14 nave aşteaptă să intre pe canalul Bîstroe.

"Cel mai mare timp de aşteptare pentru o navă în apele româneşti ale Mării Negre pentru a intra pe Dunărea maritimă este de 64 de zile. Nu toate navele care aşteaptă în rada Sulina au contracte pentru a ajunge în porturile dunărene. Sunt multe care aşteaptă o comandă în sensul acesta. Cele care sunt contractate aşteaptă maximum 10 zile", a precizat Ichim.


El a mai spus că prioritate la intrarea pe canalul Sulina au navele încărcate cu mărfuri perisabile, cu produse petroliere şi navele cu ajutoare umanitare.

"La nivelul dispeceratului central al Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos din Galaţi funcţionează un comandament care stabileşte ordinea de intrare a navelor din mare în Dunăre. La acest comandament sunt trimise solicitările pentru o navă sau alta ale încărcătorilor şi descărcătorilor de nave din porturi, în funcţie de marfa pe care o au în port şi de disponibilităţile de a o încărca sau descărca, în ideea de a fluidiza traficul şi de a reduce timpii de aşteptare. Gândiţi-vă ce ar însemna o navă care nu are marfa pregătită să stea să ocupe dana, să ocupe locul de ancoraj în ideea că îi va sosi marfa într-un timp care nu se cunoaşte", a menţionat directorul Căpităniei Zonale Tulcea.


Potrivit acestuia, capacitatea de operare a porturilor dunărene este limitată.

"Degeaba introducem multe nave, dacă nu pot fi încărcate decât foarte puţine, din cauza posibilităţilor limitate ale porturilor de a încărca sau descărca produse. Dacă am fi dat curs tuturor solicitărilor primite, Dunărea s-ar fi blocat şi nu s-ar fi putut trece printre nave", a precizat Dan Ichim.


De la începutul războiului din Ucraina, în contextul în care porturile ucrainene de la Marea Neagră au fost blocate de Rusia, sute de nave aşteaptă zilnic în apele teritoriale româneşti să intre pe canalul Sulina şi să ajungă în porturile dunărene pentru a prelua produse, în special cereale, din Ucraina

AGERPRES,
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii