Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:18 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aplicația WhatsApp devine tot mai expusă riscului de escrocherii. Ce să faci când te sună un număr internațional

ro

20 Jan, 2024 20:19 1890 Marime text




Sursa foto: Pixabay


 
  • WhatsApp, una dintre cele mai populare aplicații de mesagerie la nivel global, devine din ce în ce mai expusă riscului de înșelătorii și escrocherii cibernetice. Una dintre metodele folosite de infractorii cibernetici constă în efectuarea de apeluri de la numere necunoscute, cu potențialul de a submina securitatea și confidențialitatea utilizatorilor, potrivit știripesurse.ro.


În acest context, este crucial să știm cum să reacționăm atunci când primim un apel de la un număr internațional necunoscut pe WhatsApp, pentru a ne proteja datele și a evita să cădem în capcanele escrocilor.

Infractorii cibernetici reușesc să înșele utilizatorii prin apeluri de la numere necunoscute care provin în mod normal din țări străine.
Deși adevărul este că acestea nu trebuie să fie în altă țară, ci mai degrabă se ascund în spatele acestor prefixe internaționale pentru a nu fi detectate, dar în realitate escrocii sunt din apropiere.

Prin apeluri, infractorii cibernetici ne pot „ataca” obținând acces la banca noastră, așa cum s-a întâmplat recent cu un client ING care și-a pierdut toate economiile, sau ne pot extorca.

Extorcarea de acest tip poate lua două căi, una este aceea că îți accesează fișierele din telefon și apoi, dacă descoperă ceva care ți-ar putea face rău sau compromite, te presează să le plătești cu scopul de a nu-l răspândi cunoscuților pe WhatsApp sau prin rețelele de socializare. Sau inventează ceva care ți-ar putea face rău și te șantajează cu asta.

Așa că în primul rând, dacă un număr necunoscut ne sună cu un prefix care pare a fi o țară îndepărtată, este întotdeauna mai bine să nu preluam apelul.

În cazul în care răspunzi și un escroc începe să te preseze să-l plătești, cel mai bine este să închizi, să te duci la poliție să faci un denunț și, pentru orice eventualitate, să schimbi parolele la toate rețelele de socializare deschise pe telefon, deoarece v-ar fi putut accesa conturi și ar putea publica conținutul sau secretele pentru a vă răni, întrucât nu ați plătit.
 
 
Citește și
DNSC atrage atenția asupra înșelătoriilor online. Ce ar trebui să știm? 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii