Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:24 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Apele Române, despre digul de la Mahmudia! „Populația nu este în pericol de a fi inundată!“ (GALERIE FOTO)

ro

09 Jun, 2023 12:54 872 Marime text
Sursa foto: Apele RomâneApele Române Tulcea au pus la dispoziție circa 500 de saci și 80 de kg de folie pentru consolidarea digului de la Carasuhat-Mahmudia. De asemenea, Apele Române transmis că Populația nu este în pericol de a fi inundată, având în vedere că într-un interval de 5 zile, nivelurile Dunării vor scădea cu circa 35- 40 de metri. 
 

„Digul Carasuhat-Mahmudia din județul Tulcea aparține Consilului Local Mahmudia. Încă din data de 12 aprilie 2023, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral - Sistemul de Gospodărire a Apelor Tulcea a constatat degradarea digului local care apără terenuri agricole și a transmis Consilului Județean (CJSU), respectiv Local pentru Situații de Urgență (CLSU) recomandarea expresă de a consolida digul ținând cont de faptul că secțiunea digului este afectată pe o lungime 2,4 km, în mai multe puncte, în proporții de 30%, respectiv 70%“ - au transmis reprezentanții Apelor Române. 


Sursa citată mai menționează că pe fondul nivelurilor ridicate ale Dunării din ultima perioadă (faza II- apa este la jumătatea digului), precum și din cauza acțiunii erozionale ale valurilor create de ambarcațiuni, digul a cedat ieri după-amiază, formându-se o breșă de circa 6-8 metri. Din acest motiv, au fost inundate 80-100 de hectare de teren agricol aparținând mai mult concesionari.

„În urma producerii acestor evenimente, pentru a sprijini acțiunile întreprinse de Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Tulcea și Serviciul de Voluntari al comunei Mahmudia, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral- Sistemul de Gospodărire a Apelor Tulcea a pus la dispoziție circa 500 de saci și 80 de kg de folie.
Din cauza vitezei mari a apei în secțiunea breșei, până în acest moment, breșa formată nu a putut să fie închisă.
În cursul zilei de astăzi, Consiliul Local Mahmudia a convocat constructorul pentru a interveni în vederea închiderii breșei și consolidării digului de apărare.
Menționăm de asemenea că populația nu este afectată, iar locuințele nu sunt în pericol de a fi inundate.
Începând de astăzi, conform prognozei INHGA, nivelurile Dunării în secțiunea respectivă vor începe să scadă cu circa 35- 40 de km până joi în data de 15 iunie 2023“ - au mai precizat reprezentanții Apelor Române.

Citește și: 

Alertă în comuna Mahmudia, județul Tulcea! Zeci de hectare de teren agricol, inundate după ruperea unui baraj (GALERIE FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii