Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:29 21 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Apel pentru curăţenie către autorităţile din Constanţa (VI) Cine strânge mizeria din pasajul de la Tomis Mall? (galerie foto + video)

ro

15 Mar, 2014 00:00 1443 Marime text
În plin centrul municipiului Constanţa suntem martorii mizeriei, ai decadenţei, ai pericolului, ai inesteticului. Asta pentru că pasajul subteran de la centrul comercial Tomis Mall, de pe strada Ştefan cel Mare, a devenit un loc cu totul nefrecventabil. Acolo unde altădată erau magazine sunt, astăzi, geamuri sparte şi uşi fără lacăt. Pereţii sunt „accesorizaţi” cu tot soiul de mesaje şi mâzgăleli fără înţeles. Bucăţi întregi din trepte sunt desprinse, astfel că trecerea prin acest pasaj constituie un pericol pentru oricine. Locul are un aer... post-apocalipsă, iar mirosul pestilenţial nu face decât să confirme această impresie.

Pasajul de la Tomis Mall a devenit locul preferat al cerşetorilor, al aurolacilor. Ceea ce altădată reprezenta o zonă extrem de circulată este, la momentul actual, un perimetru de evitat. Pentru copii, îndeosebi, este riscant să circule prin pasaj.
De ce ne confruntăm însă cu această situaţie? De ce în kilometrul zero al Constanţei suntem expuşi la mizerie?
Ce fac autorităţile în această situaţie? Cum au permis ca pasajul Tomis să ajungă la acest stadiu avansat de ruinare? Cum intenţionează să repare, să gestioneze situaţia de acum înainte?
Amintim că starea de degradare avansată a pasajului ne-a fost adusă la cunoştinţă de unul dintre cititorii cotidianului ZIUA de Constanţa. În urmă cu aproximativ două săptămâni, Doina Coandă Oancea ne-a trimis, prin intermediul Facebook-ului, mai multe fotografii de la faţa locului.

Cotidianul ZIUA de Constanţa trage un semnal de alarmă cu privire la pasajul de la Tomis Mall, atât pe site-ul ziarului, cât şi pe pagina de Facebook a publicaţiei. Alături de cititorii noştri, vom adresa zilnic întrebări autorităţilor publice şi, în cadrul demersului nostru, vom publica zilnic fotografii de la faţa locului (galerii foto online), până atunci când în pasaj se va face curăţenie.
Atât autorităţile, cât şi constănţenii sunt invitaţi să vină cu idei, cu propuneri, poate chiar şi cu soluţii pe marginea acestui caz. Pasajul de la Tomis Mall trebuie să depăşească starea de ruină în care a fost adus şi să redevină o zonă civilizată, sigură, curată.
A cui este responsabilitatea? În sarcina cui revine acest pasaj situat în centrul Constanţei? Cine trebuie să facă aici curat?
 
O să trimit luni o echipă la faţa locului
 
Constantin Dina, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa ne-a declarat că luni va trimite o echipă în pasajul de la Tomis Mall pentru a vedea care este situaţia. „În principiu, o să merg la faţa locului cu o echipă pentru a vedea cam ce probleme ar putea să ridice zona respectivă”, a afirmat Dina. Directorul DSP Constanţa a ţinut să menţioneze că în cazul în care în pasaj vor fi găsite persoane fără adăpost, ace de seringă şi seringi, DSP va face o sesizare către Poliţia Locală Constanţa.
 
M-am îngrozit de ce am văzut acolo
 
Dumitru Bădrăgan, fostul candidat al PER la conducerea Consiliului Judeţean Constanţa, actualmente cap de listă al partidului pentru europarlamentare, mărturiseşte: „M-am îngrozit de ce am văzut acolo. Miroase foarte, foarte urât, m-am grăbit să ies de acolo. Este dezamăgitor... Niciun turist străin n-ar merge prin jegul ăla”. Bădrăgan a precizat şi că, din punctul său de vedere, responsabil pentru ruinarea acestui obiectiv se face Confort Urban, societatea care administrează pasajul.
 
De vină sunt cetăţenii care au ales aceeaşi administraţie
 
Deputatul Gheorghe Dragomir, liderul Organizaţiei Judeţene a PNL Constanţa, susţine că „pasajul de la Tomis Mall arată cu arată Cazinoul, iar aşa cum arată Cazinoul arată toată Constanţa”. „E un oraş care respinge, care nu mai are nimic frumos. Frumoasă a rămas doar Marea Neagră”, este de părere parlamentarul constănţean. Întrebat cine se face vinovat de starea avansată de degradare în care a ajuns pasajul din centrul Constanţei, liderul liberal a afirmat: „De vină sunt cetăţenii care au ales aceeaşi administraţie, dar şi aceasta din urmă. Toţi au o părticică de vină”. În ceea ce priveşte vina sa, Dragomir a recunoscut că vina sa este aceea că PNL nu a fost suficient de puternic cât să impună o nouă administraţiei publică locală. „Îmi reproşez că n-am avut un partid mai puternic care să dea primarul Constanţei, dar nu stau degeaba”.
 
Primăria ar putea găsi câţiva bani să repare pasaju
 
Cititorii ZIUA de Constanţa comentează în continuare pe pagina de Facebook a publicaţiei pe această temă. „Toată Constanţa este plină de gunoaie. Nu este numai vina autorităţilor. Factorul esenţiale este omul. Sunt din Murfatlar, lucrez în Constanţa şi am văzut locatari aruncând gunoiul de la etaj pe trotuar”, scrie Ştefan Cârceag.
Un alt cititor scrie: „N-am mai trecut pe acolo de câţiva ani, dar tot aşa arată. E un fel de toaletă de urgenţă. Primăria ar putea găsi câţiva bani să repare pasajul”

Ti-a placut articolul?

Comentarii