Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:22 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Anunț important de la ANAF. Când trebuie înregistrate contractele de închiriere

ro

28 Dec, 2022 15:58 1485 Marime text
 ANAFAdministraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa aduce la cunoștința contribuabililor persoane fizice care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor, altele decât veniturile din arendare şi cele din închirierea în scop turistic a locuinţelor proprietate personală că, începând cu data de 01 ianuarie 2023, prin O.G. nr. 16/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative și alte măsuri financiar-fiscale, a fost instituită obligaţia de a înregistra la organul fiscal competent contractul încheiat între părţi, precum şi modificările survenite ulterior,         în termen de cel mult 30 de zile de la data încheierii/producerii modificării acestuia.
         
Potrivit ANAF, în cazul contractelor de închiriere aflate în derulare la data de 1 ianuarie 2023, înregistrarea la organul fiscal competent a contractului încheiat între părţi şi a modificărilor survenite se efectuează în termen de cel mult 90 de zile de la data la care a intervenit obligaţia înregistrării acestora, respectiv până la sfârșitul lunii martie 2023.
         
Pentru bunurile pentru care se cedează folosinţa deţinute în comun, fiecare coproprietar are obligaţia înregistrării contractului de închiriere la organul fiscal competent.
         
O altă modificare în ceea ce priveşte veniturile din închiriere o reprezintă faptul că, începând cu veniturile aferente anului 2023, venitul brut reprezintă venitul impozabil asupra căruia se aplică cota de impozit de 10%, eliminându-se astfel cotele forfetare de cheltuieli determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.
         
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii