Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:17 24 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Angajații Damen Mangalia organizează azi un protest la Ministerului Economiei

ro

12 Dec, 2022 09:13 1607 Marime text
imagine cu rol ilustrativ Sindicatul Liber Navalistul şi FSLR organizează o acţiune de protest la sediul Ministerului Economiei, în data de 12 decembrie 2022 în intervalul orar 11:30 - 13:30,conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, luni 12.12.2022 este convocată Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor DSMa pentru a supune aprobării "reorganizarea forţei de muncă a Societăţii, prin restructurarea posturilor din cadrul Societăţii."


Iată comunicatul oficial pus la dispoziție de FSLR 

Sindicatul Liber Navalistul și FSLR organizează o acțiune de protest la sediul Ministerului Economiei, în data de 12 decembrie 2022 în intervalul orar 11:30 – 13:30, pentru următoarele motive:

Luni 12.12.2022 este convocată Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor DSMa pentru a supune aprobării „reorganizarea forței de muncă a Societății, prin restructurarea posturilor din cadrul Societății.

”Protestăm pentru că deși la începutul acestui an au fost concediați colectiv un număr semnificativ de salariați în continuare se intenționează restructurarea forței de muncă și restructurarea posturilor;

Protestăm pentru că de peste 2 ani ne confruntăm cu această stare de incertitudine majoră privind siguranța locurilor de muncă, iar deciziile reprezentanții statului român sunt nefavorabile salariaților;

Protestăm pentru că deși numărul actual de salariați ai societății DSMa este în continuă scădere ajungând la cel mai mic nivel de când există șantierul din Mangalia, nu se iau măsuri de creștere a numărului de salariați.

Amintim că reprezentanții Damen Shipyards Mangalia și-au asumat, atât prin contractul de asociere cât și public, că va creste numărul de salariați la 3000, însă în momentul de față societatea mai are doar 1500 de salariați, sunt mai puțini salariați decât erau în momentul preluării pachetului de acțiuni de compania olandeză.

Considerăm că domnul Ministru Florin Spătaru are responsabilitatea instituțională, doctrinară și în același timp morală să protejeze interesul statului român și pe cel al salariatului român și să stopeze intenția manifestată de compania olandeză Damen de a concedia, din nou, o parte din salariații șantierului din Mangalia.

Menționăm că fără acordul exclusiv al reprezentanților Ministerului Economiei, concedierea colectivă nu se poate realiza, astfel că solicităm imperativ reprezentanților statului român în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor DSMa să nu susțină propunerea de restructurare a posturilor prin concediere colectivă.

Protestăm pentru a atrage atenția că restructurarea forței de muncă prin concedieri colective nu reprezintă soluția de redresare a acestui șantier;

Protestăm pentru a trage un semnal de alarmă asupra acestei situații în care cei care nu mai protestează ieșind în stradă protestează tacit plecând din șantier și din țară;

Protestăm pentru că în cei 4 ani de la preluarea șantierului această societate are pierderi financiare majore în fiecare an, se preconizează că societatea DSMa va înregistra în continuare pierderi anual și abia din 2027 va realiza profit, deși inițial la momentul preluării Acționarul Străin (DAMEN) și-a asumat că “va exercita controlul managerial și operațional astfel încât să determine Societatea să realizeze profit operațional în cel mai scurt timp posibil, dar nu mai târziu de sfârșitul anului financiar 2024.” Prin Ordonanța de urgență nr. 73 din 17 iulie 2018 a fost încredințată către acționarul minoritar (DAMEN) conducerea executivă a societății și controlul managerial și operational “în condiții de eficiență economică cu asigurarea know-how, a portofoliului de clienți și a forței de muncă”

Protestăm pentru că la nivelul societății Damen Shipyards Mangalia nu mai există dialog social! Protestăm pentru că Directoratul DSMa are o atitudine negativă și ostilă față de reprezentanții salariaților, ignorând prevederile legale și cele ale contractului colectiv de muncă, refuzând în mod repetat sa negocieze neprezentându-se la convocările Comisiei Paritare, motiv pentru care ne-am adresat instanței;

Protestăm pentru că salariile sunt mici, deloc corelate cu dinamica actuală a scumpirilor astfel că devenim în fiecare zi din ce în ce mai săraci.

Solicităm reprezentanților statului român în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor și în Consiliul de Supraveghere al DSMa, următoarele:

− Să nu aprobe/avizeze restructurarea forței de muncă din cadrul șantierului naval Damen Shipyards Mangalia;

− Să asigure frontul de lucru corespunzător capacității de producție de care beneficiază șantierului naval din Mangalia;

− Să crească numărul de salariați proprii ai societății DSMa cel puțin până la nivelul la care s-au angajat când au preluat acționariatul și managementul.

− Să se implice activ pentru îndeplinirea obiectivelor din contractul de asociere precum și a planurilor operaționale agreate în cadrul Damen Shipyards Mangalia.

− Să se respecte angajamentele asumate de Acționarul Străin (DAMEN) cu privire la “realizarea de profit operațional în cel mai scurt timp posibil, dar nu mai târziu de sfârșitul anului financiar 2024” precum și asumarea unor obligatii care vizează protejarea forței de muncă dar și a unor pachete de drepturi salariale corelate cu nevoia de subzistență a salariatilor în această perioadă de criză și incertitudine.


Acționarii Damen Shipyards Mangalia  SA, în ședință extraordinară! 

Preşedintele Directoratului Damen Shipyards Mangalia - S.A., o societate pe acţiuni administrată în sistem dualist, organizată şi funcţionând în conformitate cu legile din România, cu sediul social în Mangalia, Strada Portului nr. 1, judeţul Constanţa, cu un capital social subscris şi vărsat în valoare de 30.614.890,92 RON („Societatea“), în conformitate cu dispoziţiile art. 1171 din Legea nr. 31/1990 privind societăţile („Legea societăţilor“), precum şi cu prevederile Statutului Societăţii, având în vedere solicitarea formulată de acţionarul Damen Holding B.V. din data de 25.11.2022, completează ordinea de zi a şedinţei Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor („AGEA“) pentru data de 12.12.2022 (prima convocare), respectiv 13.12.2022 (a doua convocare), ora 14.00 EET, care se va desfăşura la sediul Societăţii şi prin videoconferinţă, cu următoarele puncte:

9. Aprobarea înfiinţării a două sucursale ale Societăţii, cu sediul în Mangalia, având următoarele obiecte de activitate principale:

a)Pentru prima sucursală:

– Obiectul principal de activitate va fi corespunzător codului CAEN 2511 - „Fabricarea de construcţii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice“

b)Pentru a doua sucursală:

Obiectul principal de activitate al filialei va fi corespunzător codului CAEN 3315 - „Repararea şi întreţinerea navelor şi bărcilor“.

10. Aprobarea înfiinţării, în cursul exerciţiului financiar 2023, a patru filiale sub formă de societăţi cu răspundere limitată deţinute integral de Societate, în calitate de asociat unic, având următoarele caracteristici principale:

a)Pentru prima filială:

– Obiectul principal de activitate va fi corespunzător codului CAEN 3040

Fabricarea vehiculelor militare de luptă“;

b)Pentru a doua filială:

– Obiectul principal de activitate va fi corespunzător codului CAEN 6820 - „Închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate“;

c)Pentru a treia filială:

– Obiectul principal de activitate va fi corespunzător codului CAEN 5224 - „Manipulări“;

d)Pentru a patra filială:

– Obiectul principal de activitate va fi corespunzător codului CAEN 3511 - „Producţia de energie electrică“.

Filialele vor avea sediul social în Mangalia; adresa exactă va fi prevăzută în actul constitutiv al fiecărei filiale, care va fi aprobat de Directoratul Societăţii.

11. Împuternicirea membrilor Directoratului să îndeplinească împreună toate formalităţile de înfiinţare a sucursalelor şi a filialelor conform punctelor 9-10 de mai sus, inclusiv şi fără a se limita la următoarele: stabilirea sediului social al sucursalelor şi al filialelor în Mangalia, negocierea şi încheierea contractelor privind sediul social, alegerea denumirii sucursalelor şi a filialelor, stabilirea capitalului social şi întocmirea şi aprobarea actului constitutiv al filialelor, cu respectarea cerinţelor legale, desemnarea reprezentanţilor sucursalelor şi al filialelor, stabilirea modului în care aceştia îşi vor exercita puterile, durata mandatului şi remuneraţia acestora, desemnarea auditorului/cenzorilor, dacă este cazul, îndeplinirea tuturor operaţiunilor/formalităţilor de vărsare a capitalului social al filialelor, semnarea oricăror documente solicitate de lege în numele Societăţii pentru scopul înfiinţării sucursalelor şi al filialelor, efectuarea plăţii tuturor taxelor şi tarifelor aferente operaţiunii de înfiinţare a sucursalelor şi filialelor şi, în general, efectuarea oricărei operaţiuni şi semnarea oricărui document în legătură cu înfiinţarea sucursalelor şi a filialei, având dreptul să reprezinte Societatea în faţa oricăror persoane fizice şi juridice din România şi din străinătate, inclusiv dar fără a se limita la Oficiul Registrului Comerţului, notarul public, bănci.

Facem precizarea că documentul a fost publicat în Monitorul Oficial partea a IV-a cu numărul 5020 din data de 29noiembrie 2022. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii