Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:57 26 02 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ANAF. 30 iunie 2020, termenul limită de depunere a declarației unice

ro

29 Jun, 2020 22:37 612 Marime text
  •  Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.69/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum șinstituirea unor mãsuri fiscale, termenul de depunere a formularului Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoane fizice a fost prorogat până la data de 30 iunie 2020, inclusiv.
Prin același act normativ, s-a stabilit că, dacă Declaratia unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice se depune până la 30 iunie 2020 inclusiv, se acordã următoarele bonificații:

a) pentru plata impozitului pe venit, a contribuției de asigurãri sociale si a contributiei de asigurări sociale de sănătate, reprezentând obligații fiscale anuale pentru anul 2019, se acordã o bonificație de 5% din aceste sume, dacã toate aceste obligații fiscale de plată se sting prin plată sau compensare, integral până la data 30 iunie 2020 inclusiv;

b) pentru depunerea declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanță conform art. 79 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, se acordă o bonificație de 5% din impozitul pe
venit, contribuția de asigurãri sociale si contributia de asigurãri sociale de sãnãtate.

Bonificația prevăzutã la lit.b) se acordă numai dacă este îndeplinită condiția de acordare a bonificației prevăzută la lit.a), caz în care se aplică ambele bonificații.

Declarația unică se utilizează atât pentru declararea venitului realizat și definitivarea impozitului anual pe venit și a contribuțiilor sociale datorate pentru anul 2019, cât și pentru estimarea obligațiilor datorate pentru anul 2020.

Declarația unică se depune de către persoanele fizice care realizeazã, individual sau într-o formã de asociere, venituri/pierderi din: activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, cu excepția contribuabililor pentru care impozitul se reține la sursă, cedarea folosinței bunurilor, cu excepția veniturilor din arendã, activități agricole, piscicultură și/sau silvicultură, transferul titlurilor de valoare, precum și venituri din alte surse (de exemplu: câștiguri din transferul de monedă virtuală sau venituri impozabile ca urmare a cesiunii de creanță).

Declarația unică se depune și de către persoanele fizice rezidente care realizează venituri din străinătate, supuse impozitării în România (de exemplu: venituri din activități independente, venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală, venituri din cedarea folosinței bunurilor, venituri din activități agricole, piscicultură, silvicultură, venituri sub formă de dividende, venituri sub formã de dobânzi, venituri din premii, venituri din jocuri de noroc, câștiguri din transferul titlurilor de valoare etc.).

În condițiile actuale, când este foarte importantă respectarea distanțării sociale, Agenția Națională de Administrare Fiscală amintește contribuabililor că pot depune Declarația unicã prin mijloace electronice de transmitere la distanță astfel:


 - prin intermediul serviciului "Spațiul Privat Virtual" (SPV);
 - pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată.
 

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii