Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:49 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ambasadorul Marii Britanii îl refuză pe Iohannis „Am spus că susținem candidatura lui Rutte”

ro

16 Mar, 2024 12:19 2866 Marime text





 
  • Marea Britanie îl respectă foarte mult pe președintele României Klaus Iohannis, dar îl susține pe premierul olandez Mark Rutte pentru candidatura la funcția de secretar general al NATO, afirmă ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la București, Giles Matthew Portman, potrivit știripesurse.ro.

Motivul invocat de oficialul britanic pentru susținerea față de liderul olandez este că acesta și-a anunțat primul candidatura, iar Marea Britanie a apucat să promită că este de partea sa.

„Trebuie să spun imediat că președintele Iohannis este un om de stat foarte respectat în Marea Britanie și am avut ocazia să mă întalnesc cu președintele de două ori în acest an deja. Asta este clar. În ceea ce privește secretarul general NATO, am avut deja un alt candidat înainte de candidatura președintelui Iohaness, premierul olandez Mark Rutte. Și Marea Britanie deja a spus că susține candidatura lui Rutte”, a declarat ambasadorul.


Klaus Iohannis a prezentat, marţi, un decalog referitor la viziunea sa pentru viitorul NATO, într-un editorial publicat în Politico, la scurt timp după ce şi-a anunţat candidatura pentru funcţia de secretar general al Alianţei Nord-Atlantice.
 

„Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a spulberat pacea și a modificat grav mediul nostru de securitate, reverberând dincolo de limitele zonei euro-atlantice. Și Rusia va rămâne cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa Alianței în viitorul apropiat. Terorismul, instabilitatea generalizată, concurența strategică în creștere și avansarea autoritarismului - toate acestea provoacă interesele și valorile NATO. Acțiunile calmoase din partea statelor și a actorilor nestatali deopotrivă au un efect perturbator asupra structurii interioare a societăților noastre. Între timp, erodarea arhitecturii de control al armelor, dezarmare și neproliferare, pe care o construim de ani de zile, subminează și mai mult stabilitatea noastră strategică”, scrie Klaus Iohannis.

El afirmă că „pentru a aborda acest spectru larg de amenințări și provocări, NATO trebuie să fie echipată corespunzător”.
 
 Citește și
Președintele Klaus Iohannis„Am decis să intru în competiție pentru funcția de secretar general al NATO“ (VIDEO)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii