Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:39 21 05 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Imagini de la eveniment. Alertă în Portul Constanţa. Arde o navă în Dana Militară. Zeci de echipaje la faţa locului (galerie foto + video)

ro

30 Oct, 2017 19:19 13380 Marime text
Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea al Judeţului Constanţa au fost solicitaţi în această seară să intervină pentru stingerea unui incendiu ce a cuprins o navă aflată în Dana 0 a Portului Constanţa. 

Din primele informaţii incendiul se manifestă în sala de motoare şi este degajare mare de fum. 

Potrivit purtătorului de cuvânt al Forţelor Navale Române, locotenent colonel Corneliu Pavel, incendiul se manifestă la un dragor maritim aflat în Dana Miliatră. La faţa locului sunt mai multe echipaje de pompieri care lucrează pentru lichidarea incendiului. 

"Echipe de serviciu de la bordul fregatelor sunt acolo şi acţionează pentru stingerea incendiului. În plus s-a cerut ajutorul prin 112 a pompierilor de la ISU Dobrogea" - a declarat pentru ZIUA de Constanţa, locotenent colonel Corneliu Pavel. 

La faţa locului intervin cinci autospeciale de stingere şi un echipaj SMURD. 

UPDATE. Oficial de la Forţele Navale Române

La bordul dragorului maritim ”Sublocotenent Alexandru Axente” s-a produs, în seara zilei de luni, 30 octombrie, un incendiu în sala motoarelor.
      
Conform procedurilor standard, militarii cu atribuții în lupta împotriva incendiilor aflați în serviciul de gardă la bordul dragorului, precum și cei de la bordul fregatelor și navelor dragoare de mine ancorate în portul militar Constanța s-au mobilizat, în timpul cel mai scurt, pentru intervenția și stingerea incendiului. Concomitent, la solicitarea ofițerului de serviciu din portul militar Constanța, transmisă prin serviciul 112, au acționat forțe și mijloace ale ISU Dobrogea.
       
Echipele mixte de intervenție au lichidat incendiul după aproximativ două ore, fără a fi întregistrate victime din rândul militarilor prezenți la bordul navei. O comisie numită de comandantul unității va analiza cauzele care au dus la producerea incidentului.
       
Nava a participat, în luna martie a acestui an, la Exercițiul multinațional ARIADNE 17, organizat de Forțele Navale ale Greciei, fiind cea de-a doua navă militară a României care a tranzitat Canalul Corint. De asemenea, tot în luna martie 2017, nava a făcut parte din gruparea navală NATO de luptă împotriva minelor maritime și a executat misiuni specifice, în conformitate cu angajamentele Forțelor Navale Române față de partenerii din Alianță.
 ​
UPDATE: ora 21.00 Declaraţii oficiale 

În această seară la bordul dragorului maritim 24 a avut loc un incident la compartimentul Maşini al navei, a declarat comandor Mihai Panait, şeful de Stat Major al Comandamentului Flotei. 

"Grupele de vitalitate ale navei şi ale Portului Militar Constanţa au acţionat în conformitate cu procedurile de operare în vigoare, s-a alâpelat pentru sprijin şi pentru rapiditate prin 112 la ISU Dobrogea care au venit cu promptitudine şi ne-au ajutat. În momentul de faţă incendiul a fost lichidat, evaluăm situaţia şi urmările pentru a vedea exact care sunt paşii următori. Nu sunt victime, nici oameni răniţi sua intoxicaţi cu fum. Toată situaţia se află sub control. În prezent nu se cunoaşte cauza incendiului, se evaluează situaţia pentru a se stabili cu exactitate din ce cauză a izbucnit incendiul. În momentul izbucnirii incendiului la bordul navei se aflau militarii care se află în serviciul de permanenţă şi şi-au desfăşurat activitatea cu rigoarea militară care ne caracterizează. Muniţia şi armamentul din zona respectivă au fost evacuate de urgenţă în Dana Militară şi s-au luat toate măsurile în conformitate cu procedurile în vigoare" - a precizat comandor Mihai Panait, şeful de Stat Major al Comandamentului Flotei


UPDATE. ora 20.08

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat la Antena 3 că de la bordul navei se evacuează mai multe lăzi cu muniţie. Acesta a declarat că operațiunea este condusă de şeful ISU Constanţa, că nu sunt victime şi că incendiul este localizat, dar din cauza vântului este o operaţiune ceva mai dificilă. Raed Arafat a precizat că nu se pune problema unui pericol de expozie, pentru că încărcătura de la bord a fost evacuată de echipajul de la bordul dragorului maritim. 

UPDATE. ora 20.00

Potrivit ISU Dobrogea, incendiul a fost localizat se lucrează pentru lichidarea acestuia. 

UPDATE. ora 19.55

Incendiul se manifestă la bordul Dragorului Maritim 24 , aflat în Dana Militară a Portului Constanţa. 

Ti-a placut articolul?

Comentarii