Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:19 11 04 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ajutorul de deces va scădea. Un membru al familiei poate cere bani de la stat în urma decesului unei rude neasigurate

ro

15 Feb, 2021 00:00 1078 Marime text
  • Ajutorul de deces va scădea cu aproximativ 50 de lei
  • O persoană poate cere bani de la stat, dacă persoana decedată nu este asigurată
  • Condiția de bază este să fie rudă cu defunctul, iar banii vin doar în urma unei cereri depusă la Casa de Pensii
 
Cuantumul ajutorului de deces o să scadă la 5.380 de lei, conform unui proiect de lege publicat de Ministerul Finanțelor. Ajutorul de deces trebuie să fie cel puțin egal cu câștigul salarial mediu brut. Aceste sume vor fi în scădere în anul 2021, conform propunerii Guvernului.
 
Este vorba de Proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021. Legea nu se aplică până când nu va fi aprobat și publicat în Monitorul Oficial al României.
 
Astfel, ajutorul de deces o să scadă, începând cu data intrării în vigoare a proiectului de lege, de la 5.429 de lei, cât a fost în 2020 și cât este momentan până la stabilirea noului cuantum, la 5.380 de lei. Scăderea va fi de 49 de lei. Mai precis, suma de 5.380 de lei este cea acordată în cazul decesului unei persoane asigurate în sistemul public de pensii sau în cazul decesului unui pensionar.
 
Dacă vorbim de decesul unui membru de familie al unei persoane asigurate sau al unui pensionar, ajutorul de deces va fi, în 2021, de 2.690 de lei. Și în acest caz vorbim de o scădere de 25 de lei.
 
Conform Legii 263/2010, în sistemul public de pensii se pot acorda și alte prestații în afară de pensii, printre care se numără ajutorul de deces. „Cuantumul ajutorului de deces se stabilește anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat și nu poate fi mai mic decât valoarea câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”, scrie în actul normativ. Prin urmare, din moment ce câștigul salarial mediu brut pentru 2021 urmează să fie de 5.380 de lei, ajutorul de deces va avea același cuantum.
 
La decesul unui asigurat sau al unui pensionar, ajutorul de deces poate fi cerut de o singură persoană - cea care poate dovedi că a suportat cheltuielile de înmormântare (soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau oricare altă persoană care face dovada). Dovada suportării cheltuielilor se face prin orice mijloc de probă admis de lege (chitanțe, facturi, bonuri fiscale).
 
Totodată, Legea 263/2010 prevede că ajutorul se poate cere și dacă este vorba de decesul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, care nu figura ca asigurat sau pensionar în evidențele autorităților.
 
În aceste cazuri, ajutorul este stabilit la jumătate din cuantumul dat pentru moartea unui asigurat sau a unui pensionar. Membri de familie sunt considerați:
  • soțul;
  • copiii proprii, copiii adoptați, copiii aflați în plasament familial sau cei încredințați spre creștere și educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă își continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani, precum și copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacă și-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menționate;
  • părinții și bunicii oricăruia dintre soți.
 

Ajutorul de deces se acordă, la cerere, din banii statului, în baza certificatului de deces. Acesta se cere la casele de pensii, însă cererea poate fi transmisă inclusiv online.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii