Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:36 23 04 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ajutoare pentru producătorii de tomate şi usturoi. Iată cum pot beneficia constănţenii!

ro

08 Mar, 2019 00:00 476 Marime text
Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Constanţa aduce la cunoştinţă că Programul de sprijin pentru tomate continuă şi în anul 2019, prin adoptarea si publicarea în Monitorul Oficial nr. 167 din 1 martie 2019 a Hotărârii de Guvern nr. 107 pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate”.
 
De asemenea, în Monitorul Oficial nr. 170 din 4 martie 2019 a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 108 pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate”, precum şi  pentru stabilirea unor măsuri de verificare şi control al acesteia.
 
Pentru tomate, resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis sunt în sumă de 233.190 mii lei, reprezentând echivalentul în lei al sumei de maximum 50.000 mii euro si se asigură din bugetul anual pe 2019 repartizat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Valoarea sprijinului financiar este de 3.000 euro/beneficiar/an şi se acordă într-o singură tranşă.
 
Solicitanţii sprijinului trebuie să depună la Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Constanţa o cerere de înscriere în program până la data de 20 martie inclusiv, pentru producţia valorificată în perioada ianuarie - mai, respectiv 15 septembrie, inclusiv, pentru tomatele valorificate în perioada noiembrie - 20 decembrie 2019. Pentru a beneficia de această schemă de ajutor, solicitanţii trebuie să îndeplinească următoarele criterii de eligibilitate:
 Să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil, cu o placă-indicator cu dimensiunile de circa 150 x 200 cm, pe care să se găsească inscripţia "Program susţinere tomate, anul 2019 şi să menţioneze numărul cererii depuse pentru obţinerea finanţării“;
 Să obţină o producţie de minimum 2 kg tomate/mp şi să facă dovada producţiei realizate prin documente justificative privind comercializarea producţiei;
 să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu tomate în spaţiile protejate în anul de cerere;
 să valorifice producţia perioadele ianuarie - mai inclusiv şi/sau noiembrie - 20 decembrie, inclusiv.
 
Pentru usturoi, resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în limita bugetului anual aprobat. Valoarea sprijinului financiar acordat este de 4.650 lei/ha, care reprezintă contravaloarea în lei a 1.000 euro/ha, fără a depăşi valoarea maximă de 15.000 euro/trei exerciţii financiare/beneficiar.
 
Plata se acordă într-o singură tranşă, proporţional cu suprafaţa efectiv cultivată. „Programul de susţinere a producţiei de usturoi” se desfăşoară pe o perioadă de 3 ani, respectiv 2019 - 2021.
 
Prevederile prezentei scheme se aplică:
a) producătorilor agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător;
b) producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit OUG nr.44/2008;
c) producătorilor agricoli persoane juridice.
 
Solicitanţii sprijinului trebuie să depună la Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Constanţa o cerere de înscriere în program până la data de 15 mai, inclusiv documentele justificative care să ateste valorificarea producţiei obţinute până la data de 29 noiembrie, inclusiv.
 
Pentru a beneficia de această schemă de ajutor, solicitanţii trebuie să îndeplinească următoarele criterii de eligibilitate:
 Să deţină o suprafaţă cultivată cu usturoi de minimum 3.000 mp, marcată la loc vizibil, cu o placă-indicator cu dimensiunile de circa 150 x 200 cm, pe care să se găsească inscripţia „Program susţinere usturoi, anul 2019, şi să menţioneze numărul cererii depuse pentru obţinerea finanţării;
 Să obţină o producţie de minimum 3 kg usturoi/10 mp şi să facă dovada producţiei realizate prin documente justificative privind comercializarea producţiei;
 să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu usturoi în anul de cerere;
 să valorifice producţia perioadele ianuarie - mai inclusiv şi/sau noiembrie - 20 decembrie, inclusiv.
 
 
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii