Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:24 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

AJOFM a cerut suplimentare de fonduri pentru acest an

ro

23 Sep, 2004 00:00 1119 Marime text

1.300 de someri ar putea fi angajati pe timpul iernii

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca a subventionat incadrarea a circa 3000 de someri in lucrari de interes comunitar, in ultimii trei ani * Aceste locuri de munca au fost temporare, iar suma primita de someri pentru serviciile aduse comunitatii a fost echivalenta cu salariul minim pe economie * Majoritatea somerilor au fost angajati temporar pe timpul iernii, perioada in care un loc de munca este foarte dificil de gasit * Pentru a mai angaja in ultimele trei luni ale acestui an inca aproximativ 1300 de persoane AJOFM mai are nevoie de fonduri suplimentare * In acest sens, agentia constanteana a trimis o adresa catre ANOFM * Aceasta din urma are disponibile aproximativ 350 de miliarde de lei, ceea ce inseamna ca sansele Constantei de a obtine suplimentarea sunt mari

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca a subventionat incadrarea in munca a 2936 de someri in perioada 2002-2004, prin masura activa finantata din bugetul asigurarilor pentru somaj de ocupare temporara a fortei de munca pentru executarea de lucrari de interes pentru comunitatile locale. In primii doi ani de la aplicarea Legii 76/2002, majoritatea persoanelor incadrate prin intermediul acestei masuri active au fost angajate cu preponderenta in lunile de iarna. In primele sase luni ale anului 2004 au fost incadrate prin ocuparea temporara a fortei de munca in lucrari publice de interes comunitar 734 persoane. Reprezentantii AJOFM sunt de parere ca aceasta masura activa s-a bucurat de un real succes in randul angajatorilor, respectiv autoritati publice locale, organizatii nonguvernamentale sau fundatii. In perioada 1 noiembrie - 31 martie 2004, AJOFM finanteaza incadrarea in munca a somerilor in lucrari comunitare cu un salariu minim brut pe economie, la care se adauga contributiile sociale datorate de angajator, aferente acestuia. Pentru somerii angajati prin aceasta masura activa in perioada 1 aprilie - 31 octombrie, cuantumul subventiei este de 70% din salariul minim brut pe tara. Subventiile se acorda pentru maximum 12 luni. Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca prevede ca lucrarile de interes pentru comunitatile locale pot fi servicii publice de refacere si intretinere a infrastructurii, de ecologizare si de realizare a unor lucrari edilitare, organizate de autoritatile publice locale, de firme private sau organizatii nonguvernamentale, cu avizul administratiei publice locale, si servicii sociale care cuprind activitati de ingrijire la domiciliu a copiilor, bolnavilor, persoanelor varstnice, persoanelor cu handicap, organizate de autoritati publice locale, organizatii nonguvernamentale si alte organisme, in conditiile legii.

Mai multi bani pentru someri

La solicitarile reprezentantilor comunitatilor, AJOFM Constanta a inaintat ANOFM o adresa de suplimentare a fondurilor alocate pentru anul 2004. Carmen Raducu, directorul AJOFM, este de parere ca aprobarea acestei suplimentari ar permite crearea a inca 1232 locuri de munca pentru ultimele trei luni ale anului. La nivel national, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca a subventionat incadrarea in munca a 125.902 someri in perioada 2002-2004, prin masura activa finantata din bugetul asigurarilor pentru somaj de ocupare temporara a fortei de munca pentru executarea de lucrari de interes pentru comunitatile locale. Astfel, au fost incadrate 60.195 de persoane in iarna 2002-2003 si 65.707 de persoane in iarna 2003-2004. In primele sase luni ale anului 2004 au fost incadrate prin ocuparea temporara a fortei de munca in lucrari publice de interes comunitar 30.403 persoane. In anul 2003 s-au cheltuit, la nivel national, din bugetul asigurarilor pentru somaj 745,011 miliarde de lei pentru subventionarea incadrarii prin ocupare temporara a fortei de munca in lucrari publice de interes comunitar. Pentru anul 2004 a fost alocata suma de 802,690 miliarde de lei, din care in primele sase luni au fost cheltuite 461,404 miliarde de lei. Suma disponibila in bugetul asigurarilor pentru somaj pentru ultimele trei luni ale anului este de 341,286 miliarde de lei, ceea ce inseamna posibilitatea de a subventiona locul de munca pentru un numar de circa 55.000 de someri lunar. Acest lucru inseamna ca judetul Constanta are sanse reale de a obtine suplimentarea de fonduri, ceea ce reprezinta ca circa 1300 de someri au sanse sa aiba un loc de munca, chiar si temporar, pana la sfarsitul anului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii