Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:06 23 06 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Agenda strategică de cercetare și inovare a Mării Negre, analizată în cadrul unui seminar online

ro

25 May, 2021 16:21 490 Marime text
  • La eveniment au participat reprezentanți ai Bulgariei, Georgiei, Moldovei, României, Federației Ruse, Turciei și Ucrainei.


Astăzi a avut loc un seminar Webinar privind susținerea priorităților Agendei maritime comune cu cercetare și inovare în vederea cultivării potențialului pentru Blue Entrepreneurship (antreprenoriat albastru) „Panel Webinar on Supporting the Common Maritime Agenda Priorities with Research and Innovation towards Cultivating the Potential for Blue Entrepreneurship“. La eveniment au participat reprezentanți ai Bulgariei, Georgiei, Moldovei, României, Federației Ruse, Turciei și Ucrainei.
 
Grupul vizează consolidarea legăturilor dintre punerea în aplicare a Agendei maritime comune (CMA) pentru Marea Neagră și pilonul său științific, Agenda strategică de cercetare și inovare a Mării Negre (Marea Neagră SRIA). Acesta este un prim pas către evaluarea nevoilor de cercetare și inovare (R&I) ale sectoarelor prioritare definite de Conferința regională a părților interesate a CMA 2020 care a avut loc la 10 decembrie 2020.
 

„Atelierul vizează o discuție cu privire la cele mai bune practici de accelerare a afacerilor bazate pe inovare, așa cum sunt abordate în strategiile de bazin maritim învecinate în mările din jurul Europei. Rezultatele acestui eveniment vor servi drept bază pentru alte evenimente CMA din 2021, care se vor concentra asupra diferitelor părți interesate sectoriale ale Mării Negre. De asemenea, rezultatele vor servi în mod special ca o foaie de parcurs pentru a sprijini nevoile de C&I și investițiile a trei sectoare prioritare CMA (turism de coastă și maritim, transport maritim, pescuit și acvacultură) pentru o economie mai durabilă și rezistentă. Potențialele pentru antreprenori și investitori vor fi identificate împreună cu nevoile politicii. Vor fi discutate oportunitățile de a valorifica recuperarea în urma pandemiei COVID 19 pentru a spori rezistența pe termen lung și durabilitatea deplină a sectoarelor“ - au transmis organizatorii.

 
Evenimentul este găzduit sub auspiciile Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Turcia și co-prezidat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii al Republicii Turcia sub coordonarea turcă a Grupului de conducere al CMA.
 

„În două sesiuni dedicate, vor fi discutate nevoile de cercetare și dezvoltare în ceea ce privește sectoarele care ar crea potențiale și oportunități pentru antreprenori.
 
Prima sesiune plenară va prezenta cele mai bune practici rezultate din diferitele SRIA active în diferitele bazine marine care vizează stimularea economiei albastre și cu obiectivul de a inspira implementarea CMA. Bazându-se pe cele trei sectoare identificate în contextul economiei albastre în Marea Neagră, cea de-a doua sesiune plenară, va aduna contribuții la nevoile de C&I din aceste sectoare.
 
Rezultatele celor două sesiuni plenare vor fi sintetizate pentru a merge mai departe cu implementarea CMA și a Mării Negre SRIA ca pilon științific al acesteia“ - au mai precizat organizatorii.

Ti-a placut articolul?

Comentarii