Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:05 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Administrația Rezervației Biosferei "Delta Dunării" în alertă după scufundarea în Dunăre a unei barje încărcate cu îngrășământ cu azot

ro

26 Jan, 2024 14:17 601 Marime text
Administrația Rezervației Biosferei "Delta Dunării" (A.R.B.D.D.) informează că, urmare a accidentului ce a avut loc în data de 06 ianuarie 2024, la granița dintre Serbia și Croația pe fluviul Dunărea, în zona Banska Palanka, la cca 220 km de Baziaș, unde s-a scufundat o barjă cu o încărcătură de 1000 de tone de îngrășământ azot, s-a efectuat un raport privind situația formelor minerale de azot (azotiți și azotați, amoniu) și azot total, prezente în apele de suprafață din perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Potrivit ARBDD, în cursul lunii ianuarie 2024, au fost prelevate 12 probe de apă de suprafață, din următoarele zone: Dunărea – Mm 44, Dunărea – Mm 43, Braț Chilia – Km 115, Braț Tulcea – Mm 42,5, în vederea analizei și determinării situației compușilor cu azot: azotați (N-NO3), azotiți (N-NO2), amoniu (N-NH4+) și azot total (N total).

Urmare analizelor efectuate pentru determinarea calității apei în aceste zone, a rezultat că nu au fost înregistrate variații evidente/semnificative cu privire la concentrația de azot din azotați și azotiți, toate valorile concentrațiilor din zona de studiu corespund clasei I de calitate – Stare foarte bună (< 1mg/l), conform Ordinului 161/2006.

 Rezultatele azotului total din stațiile studiate indică încadrarea apei între clasa I și a II a de calitate conform Ordinului 161/2006, (între 1,47 mg/L -1,97 mg/L).

De asemenea, în ce privește amoniul, toate probele de apă investigate prezintă valori mici care se află sub valoarea limită corespunzătoare clasei I – Stare foarte bună (0.4 mg/L) conform Ordinului 161/2006.

În concluzie, în cadrul analizei efectuate nu au fost înregistrate variații semnificative în anul 2024 comparativ cu perioada 2018-2023.

Pe baza prognozei date de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, debitul Dunării la intrarea în țară a fost, semnificativ, peste media lunii ianuarie, cu valori care variază între 8800 mc/s și 9100 mc/s. Debitul mare poate contribui la diluarea poluanților sau a substanțelor nutritive care ar putea fi prezente în apă, ajutând astfel la menținerea nivelurilor acestora în limite normale.

Raportul a fost realizat de către experții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină – Geo EcoMar, în baza măsurătorilor efectuate în ianuarie 2024, urmare demersurilor Guvernatorului A.R.B.D.D.

Despre ARBDD

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării(ARBDD) este instituția publică înființată în anul 1990 cu menirea de a institui un regim special de administrare a patrimoniului natural din domeniul public de interes național al Rezervației Biosferei Delta Dunării, în scopul conservării sale și al refacerii habitatelor degradate, în corelație cu activitățile economice ale populației locale sau limitrofe, atribuții conferite prin Legea 82/1993, modificată și completată ulterior.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii