Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:48 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

​Accesarea și utilizarea mediului online, în siguranță! Recomandările Poliției pentru constănțeni

ro

12 Jan, 2023 15:26 1164 Marime text
Recomandări, foto: pexels
Prevenirea criminalităţii informatice reprezintă unul dintre domeniile prioritare de acţiune ale poliţiei. Discutăm deseori despre criminalitatea din jurul nostru, însă subiectul pericolelor online este încă insuficient cunoscut şi dezbătut. Internetul ne conectează, vine cu răspunsuri la întrebări, cu soluţii la probleme, dar si cu reale riscuri şi pericole., transmite IPJ Constanța. 

De aceea, în scopul promovării utilizării sigure și responsabile a mediului online, polițiștii vă recomandă:

-Atunci când navigați pe internet, asiguraţi-vă că această conexiune este securizată prin HTTPS - pictograma unui lacăt arătând că pagina accesată este securizată.

-Printre cele mai întâlnite fraude în mediul online sunt vânzările fictive, prin postarea de anunțuri de vânzare; ulterior cumpărătorii sunt convinși să transfere sumele de bani solicitate, iar bunurile nu mai ajung la destinație, nefiind livrate sau fiind livrate alte bunuri de o valoare mai mică.

- Înainte de a face achiziții online, verificați cu atenție sursa de comercializare! Cumpărați bunuri din surse sigure, folosind site-uri de comerț online pe care le cunoașteți sau pe care le-ați mai folosit și verificați recenziile comerciantului. De asemenea, păstrați întotdeauna documentele referitoare la plățile pe care le-ați efectuat online. Salvați sau tipăriți comanda dumneavoastră, precum şi clauzele şi condiţiile ce apar pe site la momentul cumpărării, pentru situaţia în care ar exista vreo problemă mai târziu.

-Evitaţi operatorii economici care nu afișează date de contact complete (adresă, telefon, cod unic de identificare fiscală etc.) şi care se rezumă la o simplă adresă de e-mail.

-Totodată, în momentul în care achiziționați bunuri de la persoane fizice, solicitați documentele de proveniență ale acestora (factura sau bonul fiscal cu care a fost cumpărat iniţial produsul de la magazin) şi certificatul de garanție emis de producător.

-Dacă efectuați cumpărături online, este recomandat să nu trimiteți banii în avans. Folosiți un serviciu cu plata ramburs (achitarea costurilor de către destinatar la momentul livrării bunului).

-Evitați să transmiteți prin telefon sau alte dispozitive informații referitoare la datele dumneavoastră bancare (numărul contului bancar, codul de securitate al cardului, PIN-ul cardului, parole de acces, seria sau IP-ul token-ului etc.), precum și date de identitate, cum ar fi: codul numeric personal, seria și numărul cărții de identitate.

-Cardul bancar este un instrument de plată și nu de încasare. Pentru a primi bani în cont este necesar doar numărul de cont IBAN (compus din 24 de caractere), nu numărul de card (compus din 16 cifre), data de expirare a acestuia sau codul CVV. Prin introducerea și validarea unui cod de tip 3D-SECURE primit din partea băncii, aprobați efectuarea unei plăți cu cardul, nu primirea unei sume de bani în cont!

- Totodată, cumpărătorii pot primi pe email mesaje care par a fi trimise de societăți sau persoane de încredere, însă, în fapt, adresele de email ale expeditorilor sunt modificate, astfel încât să pară că sunt legitime.

- Mare atenție la mail-urile care conțin link-uri. În conținutul email-urilor poate fi introdus unul sau mai multe link-uri spre o pagină falsă, iar în momentul în care se introduc date precum username și parolă, acestea pot fi furate ori se poate instala malware (una dintre cele mai întâlnite ameninţări în mediul cibernetic).

Pentru mai multe informații în legătură cu modalitățile prin care puteți depista și evita fraudele online, recomandăm accesarea web-site-ului: https://sigurantaonline.ro/

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii