Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:05 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A trecut la fapte, ca să demonstreze că se poate! Amplă acțiune de plantare de copaci, la inițiativa unui constănțean (galerie foto)

ro

21 Apr, 2018 00:00 7724 Marime text
Ne plângem că avem un oraș prăfuit, ne plângem că nu face Primăria nimic pentru contribuabili, dăm like-uri cu sutele pe Facebook la inițiative ecologiste, dar așteptăm de la alții să acționeze în timp ce asistăm confortabil...
 
Inițiativa unui avocat constănțean a cules sute de aprecieri în spațiul virtual și s-a concretizat datorită unor oameni care s-au hotărât să construiască viitorul copiilor lor cu propriile mâini.
 

Iubiți copacii! Oferă atât de multe și nu cer nimic în schimb...

 
Copacii combat schimbările climatice! Copacii curăță aerul! 4.000 mp de copaci oferă oxigen pentru 18 oameni! Copacii răcoresc străzile și orașul! Copacii reduc consumul de energie! Copacii reduc evaporarea apei! Copacii previn poluarea solului! Copacii previn eroziunea solului! Copacii fac diferența între anotimpuri! Copacii protejează copiii de razele ultraviolete! Copacii ne țin departe de stres! Copacii aduc plusvaloare cartierului nostru! Copacii aduc oamenii împreună!
 

„Am reușit! Satisfacția este enormă!“

 
La sfârșitul lunii martie, avocatul Cătălin Filișan planta patru platani în vecinătatea Tribunalului și un stejar roșu în fața Judecătoriei Constanța și a solicitat acordul șefului Serviciului Administrare Spații Verzi din Primăria Constanța - George Coman - să înceapă cu pași mărunți o acțiune de ecologizare pe care să o dezvolte apoi. Ceea ce s-a și concretizat, zilele trecute, când, împreună cu câțiva colegi din Baroul Constanța, a reușit să planteze 30 de platani, 30 de catalpe și 30 de paltini în cartierul Km 4-5, pe un teren delimitat oarecum de noul magazin Lidl și actualul șantier de blocuri.
 
„Monitorizam o zonă mai veche, în prelungirea străzii Grindeanu, pe care, de-a lungul timpului am igienizat-o, știind că este domeniu public, am curățat-o, iar oamenii din zonă cereau o perdea fonică față de calea ferată“, ne declara ieri George Coman, adăugând că, în timp ce el s-a ocupat de săpatul gropilor, avocatul Cătălin Filișan s-a ocupat de materialul dendrologic.
 
„Urmează ca în acea zonă să dezvoltăm și alte dotări, cum ar fi un loc de joacă pentru copii, o pistă de biciclete, o alee. Și, bineînțeles, ne gândim să mai dezvoltăm și în alte zone din oraș, dacă am avea alături oameni precum domnul avocat“, afirma același șef din Primăria Constanța, dezamăgit totuși de reacția total invers proporțională cu like-urile de pe Facebook.
 
La finalul acțiunii, mulțumit că și-a putut duce la îndeplinire proiectul, avocatul Cătălin Filișan exclama: „Am reușit! Satisfacția este enormă. Astăzi, 18.04.2018, am plantat 90 de pomi - platani, catalpa și paltini. Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat - George Coman, Felicia Ovanesian, Manuela Moldoveanu, Luana Constantin, Iulian Braileanu, Ion-Ovidiu Grecu, Solid House, Doru Timaru, Cristina Toxin, Mihai Nula, Dragoș-Leonard Moldoveanu, Stella Ioan Caracostea, Bogdan Kircorian alături de mulți alți voluntari. It can be done!“
 
Revenind la valoarea incomensurabilă a copacilor, în budism se spune că un copac este furnizorul și îngrijitorul tuturor formelor de viață, el simbolizând longevitatea, sănătatea, frumusețea și chiar compasiunea. La noi, la români, se spune că „omul sfințește locul“, ceea ce s-a dovedit prin această acțiune extraordinară, care se dorește multiplicată. Și s-ar părea că în toamnă ni se oferă șansa de a ne alătura, pentru binele nostru și al generațiilor viitoare!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ogo 16 Jun, 2018 14:08 trăiască ca copaci plantatori mai putin trăitori si 20ha cimitire care taie copaci i.daca poluiaza enorm pentru bani sa si planteze