Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:40 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A început Postul Crăciunului. Vezi când se mănâncă peşte

ro

15 Nov, 2010 02:39 176712 Marime text
cap_05.jpgPostul Naşterii Domnului sau al Crăciunului închipuie ajunarea de patruzeci de zile a Proorocului Moise, precum şi postul patriarhilor din Vechiul Testament.

postul craciunului.jpgAcest post tine 40 de zile: de la 15 noiembrie la 25 decembrie. Se lasă sec în seara sfântului Filip, la 14 noiembrie. Se ţine post de carne, ouă şi brânză. Luni, miercuri şi vineri se mănâncă bucate fără unsoare (ulei) şi fără vin. Marţi şi joi se dezleagă la untdelemn şi vin. Sâmbetele şi duminicile, până pe 20 decembrie exclusiv, se dezleagă la untdelemn, vin şi peşte. Dacă în zilele de luni , miercuri şi vineri se prăznuieşte un sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, se mănâncă untdelemn şi se bea vin, iar de va cădea hramul bisericii sau sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roşie, atunci este şi dezlegare la peşte. Marţi şi joi se mănâncă peşte, untdelemn şi se bea vin dacă se sărbătoreşte un sfânt mare, hramul sau sărbători însemnate cu cruce roşie. În ziua de Ajun se mănâncă seara grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrigi sau turte din făină, „căci cu seminţe a ajunat Daniil proorocul şi cei trei tineri din Babilon, care au închipuit - mai înainte - Naşterea lui Hristos".

Peşte se mănâncă la Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, pe 24 noiembrie. În post nu se fac cununii religioase decât în cazuri excepţionale. Cuplurile care doresc acest lucru trebuie să aibă motive bine întemeiate: plecarea imediată în străinătate, cazuri grave de boală sau căsătoria înainte de naşterea unui copil. În cazul în care oficierea ceremoniei le este permisă în această perioadă, tinerii trebuie să se angajeze că nu vor face petrecerea de nuntă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii