Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:33 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A fost inaugurat tronsonul Cernavodă - Medgidia Premierul Ponta nu-şi asumă meritul pentru Autostrada Soarelui (Galerie foto)

ro

20 Jul, 2012 01:00 2754 Marime text

inaugurareautostrada-autostrada1.jpgTronsonul Cernavodă - Medgidia din Autostrada Soarelui a fost inaugurat ieri. De asemenea, de ieri se circulă şi pe tronsonul Medgidia - Murfatlar, dar şi pe 11 kilometri din centura Constanţei.

Panglica inaugurală a fost tăiată de premierul Victor Ponta, de ministrul Transporturilor, liberalul Ovidiu Silaghi, dar şi de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu. La eveniment au fost prezenţi şi prefectul judeţului Constanţa, Bogdan Huţucă, directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Constanţa, Marian Dima, dar şi primarul Constanţei, Radu Mazăre, viceprimarul Gabriel Stan, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Nicuşor Constantinescu, şi vicepreşedintele CJC, Cristian Darie.

Numai cine votează merge pe autostradă?

În contextul inaugurării tronsonului Cernavodă - Medgidia, cu puţin înainte de tăierea panglicii, premierul USL Victor Ponta a declarat, în glumă, că „numai cine votează merge pe autostradă". Glumă deloc întâmplătoare, dat fiind faptul că pe 29 iulie are loc referendumul pentru demiterea şefului statului.

În altă ordine de idei, primul ministru a explicat că a decis să dea drumul circulaţiei pe autostradă înainte ca benzinăriile şi parcările să fie amenajate: „Decizia mea a fost că nu mai stăm până se fac şi benzinăriile, parcările şi oamenii între timp merg tot pe partea cealaltă. Important e să meargă şi spre Ploieşti cu maşina pe autostradă şi, imediat, firme private, nu statul, vin şi se dezvoltă pe măsură ce există trafic. Eu am considerat că ar fi fost o greşeală să stăm până se fac toate procedurile cu firmele private de benzinării. Aşa încât decizia îmi aparţine şi sper ca cei care de mâine vin la mare pe autostradă să o considere o decizie corectă", a precizat Ponta, cu menţiunea că el, personal, nu va veni la mare pe autostradă decât după 29 iulie.

Noiembrie sau august?

De reţinut este că pe tronsonul Cernavodă - Medgidia se va circula în regim de drum naţional, cu 80 de kilometri pe oră, pe o singură bandă pe fiecare sens de mers. „Aici s-au mişcat foarte, foarte bine cei care au preluat contractul. Sper să reuşească şi dânşii să termine în noiembrie ultima bucată, nu pe 4 ianuarie", a declarat Ponta. Amintim că lucrările la acest tronson au întârziat fiindcă francezii de la Colas, care au câştigat iniţial contractul, nu au respectat graficul lucrărilor, fapt pentru care contractul a fost reziliat. Ulterior, de acest tronson s-a ocupat consorţiul Astaldi SPA - Max Boegl, care a câştigat licitaţia organizată de Ministerul Transporturilor condus, la vremea aceea, de Anca Boagiu. Contractul a fost semnat pe 11 septembrie 2011, iar pe 7 octombrie au început lucrările.

Întrebat dacă există finanţare pentru terminarea lucrărilor pe A2, premierul Ponta a declarat: „Va exista finanţare. Da, pentru aşa ceva, da".

Interesant este însă că, după plecarea premierului, preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, a avansat alt termen pentru finalizarea tronsonului Cernavodă - Medgidia pe ambele benzi, anume luna august: „Există un grafic care s-a actualizat de când s-a instalat Guvernul USL Ponta, sperăm ca în luna august să fie finalizată (n.r. Autostrada Soarelui). Termenul este în toamna acestui an, dar noi sperăm să facem mai repede. La sfârşitul lunii august, da".

Al cui e meritul?

inaugurareautostrada-autostrada2.jpgPrimul ministru Victor Ponta, de altfel acid şi vehement critic al Guvernelor Boc şi Ungureanu, a mărturisit că Autostrada Soarelui, respectiv tronsoanele inaugurate ieri nu sunt meritul său: „Eu nu-mi asum meritul nici de a o fi început (n.r. autostrada), nici de a o fi proiectat, nici de a o fi terminat. Eu îmi asum până la urmă un singur lucru: faptul că Guvernul îşi ţine toate obligaţiile faţă de constructor".

În concluzie, premierul a inaugurat o autostradă începută şi aproape finalizată de fostele guverne şi care nu e, o recunoaşte chiar el, meritul său.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii