Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:18 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

8 martie 1918 – Primul caz de gripă spaniolă a fost identificat. Pandemia de acum un secol

ro

08 Mar, 2021 00:00 1181 Marime text
  • În 1918, pe 8 martie, era identificat primul caz de gripă spaniolă
  • Așa a debutat pandemia cea mai periculoasă a secolului trecut
  • Iată că la mai bine de 100 de ani, pandemia de coronavirus a schimbat lumea
 
 
Gripa spaniolă este un tip de gripă care a apărut în timpul Primului Război Mondial, fiind similară cu gripa aviară de astăzi. Pe 8 martie 1918, era identificat primul caz de gripă spaniolă.
 
S-a răspândit în multe țări odată cu întoarcerea soldaților de pe front, afectând în principal tinerii și având o rată de mortalitate ridicată.
 
Virusul a făcut între 50 de milioane și 100 milioane de victime între 1918 și 1919. Se crede că a fost una dintre cele mai letale pandemii, după Moartea neagră, din istoria umanității. Multe dintre victime au fost persoane tinere și sănătoase, gripa spaniolă fiind total diferită de celelalte pandemii care au afectat copii, bătrâni și persoane cu sănătatea deja slăbită.
 
Rata mortalității pandemiei din 1918-1919 nu este cunoscută cu precizie, dar se estimează că aproximativ 20-50% din populația de pe Terra din acel moment a suferit de această boală, letalitatea fiind între 2,5-5%, cu variații de la o țară la alta. Gripa a putut ucide 25 milioane în primele 25 de săptămâni; în comparație, SIDA a ucis 25 de milioane în primii 25 de ani.
 
Decembrie, 2019. În Wuhan, China, a fost raportat, oficial, primul caz de SARS-CoV-2 din lume. Ulterior, au fost identificate persoane care aveau simptome anterior lunii decembrie 2019. Începutul de an 2020 a fost unul sub un mare semn al întrebării. Priveam din siguranța țării noastre mici față de grandioasa China cum o infecție se răspândește în Wuhan. La finele lui ianuarie, Ministerul Afacerilor Externe a recomandat amânarea călătoriilor în provincia Hubei, localitatea Wuhan (China), până la normalizarea situaţiei, în contextul focarului de pneumonie virală (coronavirus) din această ţară.
 
La data de 7 martie, la nivel mondial, erau înregistrate aproximativ 116 milioane de cazuri de COVID-19, iar până la data de ieri aproximativ 2,59 milioane de persoane au pierdut lupta cu temutul virus. Totodată, vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 a început la nivel mondial. În România, a fost depășit pragul de 1 milion de români vaccinați.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii