Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:05 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

4 iunie - Ziua îmbrățișării pisicii

ro

04 Jun, 2022 13:32 1388 Marime text
Ziua îmbrățișării pisicii, foto: unsplash/ Yerlin Matu

Pe data de 4 iunie au fost înregistrate, de-a lungul istoriei, mai multe evenimente importante. Astfel, amintim:

105: Împăratul Traian părăsește Roma pentru a purta al doilea război împotriva dacilor (105-106).
1919: Congresul american aprobă cel de-al 19-lea amendament al Constituției SUA, care garantează dreptul la vot al femeilor.
1920: Se încheie Tratatul de la Trianon între Puterile Aliate și Ungaria. Recunoașterea pe plan internațional a unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România (a intrat în vigoare la 26 iulie 1921).
1940: Al Doilea Război Mondial: Se încheie Bătălia de la Dunkerque, cu victoria germanilor.
1941: Al Doilea Război Mondial: Trupele naziste execută 24 de profesori polonezi în Lwów.
1942: Al Doilea Război Mondial: Începe bătălia aeronavală de la Midway, în care Marina Statelor Unite a învins în mod decisiv Marina Imperială Japoneză (încheiată la 7 iunie 1942).
1944: Al Doilea Război Mondial: Eliberarea Romei de către trupele aliaților.
1970: Tonga își câștigă independența față de Marea Britanie.
1989: În Polonia au loc alegeri câștigate de celebrul sindicat „Solidaritatea", condus de Lech Walesa, singura mișcare muncitorească independentă întâlnită vreodată într-un stat comunist; la 19 august 1989, s-a format primul guvern postcomunist.
1989: Au avut loc tragicele evenimente din Piața Tienanmen; armata a invadat piața și a reprimat sângeros mișcarea de la Beijing. Tinerii adunați în Piața Tienanmen („Poarta Păcii Cerești”) manifestaseră, începând cu 22 aprilie 1989, pentru reforme democratice și pentru inițierea unui dialog cu guvernul comunist.
1992: Sfințirea crucii de marmură și a monumentului ridicat în memoria Mareșalului Ion Antonescu, în apropiere de Jilava, pe locul unde a fost executat, la 1 iunie 1946.
2003: Ministrul Afacerilor Externe a inaugurat Consulatul General al României de la Barcelona.
2004: A fost inaugurat „Water Park" cel mai mare parc acvatic din România (lânga Aeroportul Otopeni).

Aniversări

1975: Angelina Jolie, actriță americană
1976: Aleksei Navalnîi, jurist, activist și politician rus

Sărbători

Sf. Mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel;
Sf. Mitrofan, Patriarhul Constantinopolului (calendar ortodox)

Ziua îmbrăţişării pisicii

Astăzi este celebrată Ziua îmbrăţişării pisicii, în care proprietarii de feline de companie sunt încurajaţi să le aducă un plus de apreciere, de atenţie şi de dragoste printr-o îmbrăţişare. Sau mai multe, în special dacă pisica este dornică de o astfel de dovadă de afecţiune. Iar în cazul celor care nu au în viaţa lor un astfel de prieten blănos, potrivit daysoftheyear.com, #HugYourCatDay poate fi adaptată în „Ziua îmbrăţişării pisicii altcuiva". La o rudă, o cunoştinţă sau un vecin sigur se găseşte o pisică dornică să fie îmbrăţişată şi alintată, iar beneficiile sunt bilaterale, după cum asigură oamenii de ştiinţă, torsul felinelor dovedindu-se, în cadrul studiilor, terapeutic.

Ziua drumeţiilor pe poteci

În prima sâmbătă din luna iunie se sărbătoreşte Ziua potecilor, prin care se încurajează activităţile în aer liber şi reconectarea cu natura.

Astfel, de #TrailsDay sunt recomandate călătoriile în mijlocul naturii, fie pe jos, fie cu bicicleta, explorând potecile în excursii individuale sau de grup.

Ziua coniacului, a croitorilor şi a brânzei

În fiecare an, la 4 iunie, se celebrează una dintre cele mai îndrăgite şi mai distincte băuturi alcoolice, coniacul. Însoţită de o nobleţe aparte, această licoare tare, intensă şi bogată, este în general asociată clasei superioare, maturităţii, caracterelor puternice dar şi fineţei, fiind perfectă spre a fi savurată pe îndelete, într-o companie selectă.

În această zi sunt celebraţi, de asemenea, croitorii. De #TailorsDay se aduce un omagiu celor care, încă din cele mai vechi timpuri, au realizat obiecte vestimentare pentru semenii lor, realizând totodată noi concepte, dintre care unele sunt în continuare la modă. Astfel, astăzi se încurajează alegerea unei ţinute deosebite, preferabil realizată la comandă, sau comandarea unui costum la croitor pentru a susţine această meserie.

Astăzi este şi Ziua brânzei (#CheeseDay), conform daysoftheyear.com, un motiv în plus pentru ca iubitorii acestui preparat să se bucure de numeroasele sortimente disponibile în comerţ. Această sărbătoare a fost înfiinţată în 1914, în localitatea Monroe din Wisconsin, Statele Unite, unde în fiecare an sunt organizate festivităţi la care, evident, vedetă este brânza, în toate formele ei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii