Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:22 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

30 de ani de la moartea pilotului Horia Agarici, salvatorul Constanţei (Video)

ro

13 Jul, 2012 01:00 4352 Marime text
agarici.jpgPe 13 iulie 1982 se stinge din viaţă, la Constanţa, Horia Agarici, pilot al Forţelor Aeriene Române, unul dintre aviatorii de excepţie care s-au remarcat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Agarici a rămas în istorie datorită faptului că, pe 23 iunie 1941, atunci când a primit comanda escadrilei 53, a luptat singur împotriva a şase bombardiere sovietice a căror ţintă a fost Cazinoul, una dintre clădirile emblematice ale Constanţei, proiectată de arhitectul Daniel Renard, singura în stil Art Nouveau, inaugurată în 1911.

Pentru ce a făcut pe 23 iunie 1941, pentru că a riscat pe câmpul aerian de unul singur, sfidând pericolul şi reuşind să doboare trei dintre cele şase bombardiere sovietice, dar salvând în felul acesta un simbol al Constanţei (n.r. - Cazinoul), dar şi vieţile a sute de oameni, Horia Agarici a fost distins cu medalia Virtutea Aeronautică Clasa a III-a, Coroana României cu Spade şi a fost decorat cu Crucea de Fier Clasa I.

Supranumit „salvatorul Constanţei", Horia Agarici a fost şi poet.

Agarici s-a născut pe 6 aprilie 1911, la Lausanne. Şi-a petrecut copilăria în „târgul Ieşilor". A terminat liceul în Braşov şi, câţiva ani mai târziu, a absolvit Şcoala de Aviaţie Militară de la Cotroceni.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • :)) 13 Jul, 2012 16:14 N-a avut ce face. pai ce mai vindea si rasvindea si inchiria Mazare acum daca nu mai avea CazinO?