Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:11 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

27 noiembrie 1895 Inventatorul dinamitei, Alfred Nobel, a creat Premiile Nobel

ro

27 Nov, 2020 10:06 1670 Marime text

 
  • Savantul și industriașul suedez Alfred nobel, a înființat premiile Nobel  printr-o clauză a testamentului său, redactat cu un an înainte de moartea sa.
 
Pe data de 27 noiembrie 1895, Alfred Nobel Nobel și-a redactat ultimul testament la Paris. Printr-o clauză menționată în document, savantul și-a exprimat dorința de a înființa Premiile Nobel.

Testamentul a cauzat multe controverse, atât în Suedia cât și la nivel internațional, deoarece Nobel a donat o mare parte din averea sa pentru instituirea premiului.

Familia sa s-a opus deciziei de înființare.

Primul Premiu Nobel a fost acordat cinci ani mai târziu, în anul 1901.

Conform ultimei dorințe a inventatorului suedez, averea sa urma să fie distribuită  pentru a acorda premii “acelora care, pe parcursul anului precedent, au făcut omenirii cele mai mari servicii”, potrivit nobelprize.org.

Suma urma să fie împărțită astfel:

O parte persoanei care a făcut cea mai importantă descoperire sau invenție în domeniul fizicii; o parte pentru persoana care a făcut cea mai importantă descoperire sau îmbunătățire chimică; o parte pentru persoana care a făcut cea mai importantă descoperire în domeniul fiziologiei sau medicinei; o parte pentru persoana care, în domeniul literaturii, a produs cea mai remarcabilă lucrare într-o direcție idealistă; și o parte pentru persoana care a acționat cel mai bine pentru apropierea popoarelor, abolirea sau reducerea armatelor permanente și înființarea și promovarea congreselor de pace, conform nobelprize.org.

 
 
Nobel a precizat și că în procesul de acordare a premiilor nu ar trebui să conteze naționalitatea, ci premiul va fi oferit persoanei care îl merită cel mai mult, chiar dacă nu este locuitor al Scandinaviei.
 
Sursă foto: nobelprize.org
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii