Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:46 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

24 februarie 1981 Palatul Buckingham anunță logodna Prințului de Wales cu Lady Diana Spencer

ro

24 Feb, 2022 09:45 1370 Marime text


Ziua de 24 februarie marchează o serie de evenimente importante petrecute de-a lungul istoriei, astfel: 

1525: Francisc I al Franței este învins în bătălia de la Pavia de către trupele imperiale germane. Suveranul francez cade prizonier în mâinile lui Carol al V-lea.
1538: Tratatul de pace de la Oradea, prin care se pune capăt luptelor dintre Ioan Zapolya și Ferdinand de Habsburg pentru stăpânirea Transilvaniei.
1582: Papa Grigore al XIII-lea introduce o reformă a calendarului, care, în noua structurare, comportă o eroare de o zi la 3000 de ani (Calendarul gregorian).
1711: Premiera, la Londra, a operei Rinaldo de Georg Friedrich Händel, prima operă italiană scrisă pentru stagiunea londoneză.
1717: Convenția dintre Ioan Mavrocordat și generalul Sainville. Trupele imperiale evacuează Muntenia, dar păstrează Oltenia. Convenția va fi invocată de austrieci pentru a justifica anexarea Olteniei.
1821: Mihail Șuțu, domnul Moldovei, solicită țarului Alexandru I trimiterea unui corp de oaste pentru a face față eteriștilor care conduși de Alexandru Ipsilanti trecuseră Prutul, la 22 februarie 1821.
1848: Regele Louis-Philippe al Franței abdică.
1856: S-a înființat, la Iași, Facultatea de Drept (24 februarie/7 martie).
1920: Adolf Hitler, la o întrunire a Partidului Muncitoresc German, schimbă numele partidului în Partidul Nazist
1942: Inaugurarea postului de radio american Vocea Americii.
1945: Guvernarea Rădescu. A avut loc, la București, o violentă demonstrație, în cursul căreia grupuri de agitatori bolșevici au deschis focul asupra armatei și a demonstranților. Acest eveniment a permis ca A.I.Vâșinski, ministrul adjunct de Externe al URSS și președinte al Comisei Aliate de Control pentru România, să impună, prin forță, guvernul Groza
1948: Demiterea abuzivă a lui Lucrețiu Pătrășcanu din funcția de ministru al Justiției; demiterea a fost urmată de arestarea, judecarea și executarea lui Pătrășcanu (în Penitenciarul Jilava, în aprilie 1954).
1948: Prin lege a fost desființată Adunarea Deputaților, a fost convocată Marea Adunare Națională iar puterea legislativă a trecut asupra Guvernului
1960: A început procesul intentat "pentru crimă de uneltire contra ordinii sociale" unor intelectuali acuzați că au citit și răspândit operele lui Mircea Eliade; principalii inculpați erau Constantin Noica, Constantin Dinu Pillat, Al. O. Teodoreanu și Nicolae Steinhardt.
1981: Palatul Buckingham anunță logodna Prințului de Wales cu Lady Diana Spencer.
1987: În urma meciului de la Monte Carlo, cu Dinamo Kiev, câștigătoarea Cupei Cupelor în 1986, echipa de fotbal Steaua București, a cucerit Supercupa Europei.
2008: Fidel Castro se retrage din funcția de președinte al Cubei, după aproape cincizeci de ani. Îi succede fratele său, Raul Castro.
2011: Lansarea finala a navetei spațiale Discovery (OV-103).

Aniversări

1955: Alain Prost, pilot francez de Formula 1
1955: Steven P. Jobs, fondator Apple Inc, vizionar, inventator și om de afaceri (d. 2011)
1974: Mircea Badea, prezentator de televiziune și actor român
1990: Ana Maria Dragut, handbalistă română

Sărbători

Întâia și cea de-a doua aflare a capului Sf. Ioan Botezătorul (calendar ortodox, greco-catolic)
Dragobete

Ziua Internaţională a barmanilor

Ziua de 24 februarie este dedicată barmanilor, o profesie nobilă care îmbină de multe ori talentul de a prepara un cocteil cu inspiraţia de a recomanda băutura perfectă pentru o anumită ocazie şi cu capacitatea de analiză şi cunoaşterea aprofundată a naturii umane a unui psiholog, atunci când barmanul rămâne la ore târzii să asculte păsurile clienţilor care au consumat poate prea multe băuturi alcoolice.

Ziua pâinii prăjite şi Ziua chipsurilor Tortilla

foto: unsplash/ ānis Beitiņš
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii